Szövegecske – Igék, 6. osztály

Folytatom a „mindentudó” szövegek közzétételét. Legutóbb egy 7.-es tollbamondásszöveget osztottam meg (https://magyaroramegminden.com/2020/09/29/szovegecske/), ezúttal az igék gyakorlásához/gyors számonkéréséhez (röpdolgozat) készítettem egyet.

Felhasználhatósága mint az előzőé: egy gyors tollbamondás – külön helyesírási jegyre -: bőven tartalmaz helyesírási tudnivalókat; majd feladat, erre kapják a másik jegyet.

Írd ki az összes igealakot egymás alá, majd elemezd idő, mód, szám, személy és ragozás szempontjából! Írd le mindegyik szótári alakját is!

A szöveg:

Mondd, fáradt vagy? Szólj, ha megállnál egy kicsit pihenni! Rendben van, üljünk le ezen a tisztáson, úgyis meg akartam enni a szendvicsemet. Nem gondoltam volna, hogy valaha is látni fogom ezt a gyönyörű tájat. Sok képet készítettél? Kérlek, majd küldd át őket, de ne felejtsd el!

Ha A és B csoportban szeretnénk íratni, célszerű, ha a tisztáson szóig elemzi az egyik, onnantól végig a másik csoport, így mindegyiknek 6-6 ige jut. Igaz, hogy az elején 2 létige is szerepel, a második részben pedig 2 összetett igealak is, az én tanítványaim egyenlő színvonalon írták meg mindkét csoportban.

2020. november 28.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s