Szövegecske – 8. osztály: a mellérendelő mondatok

Ezt is gyors jegyszerzéshez kreáltam: egyrészt tollbamondásként is működik, másrészt minden egyes mondat mellérendelő, minden fajtájára akad benne példa.

A legokosabb, ha diktáláskor számozzák a mondatokat, így elég, ha az elemzéskor csak a számokat írják majd az ábrák elé. Ha A és B csoportban íratjuk, az egyik csoport a páratlan számú, a másik a páros számú mondatokat elemzi majd. (Bekarikázzák az elemzendők sorszámát.) A feladat: állapítsák meg a fajtáját, ábrázolják, a szövegben pedig karikázzák be a kötőszót – ha van.

A szöveg:

Aránylag közel lakunk az iskolához, sétálva 20 perc alatt odaérek. Hol gyalog megyek, hol biciklire pattanok. Ezzel nemcsak az egészségemnek teszek jót, hanem a környezetemet is kímélem. Édesapám is tudja ezt, mégis gyakran jár kocsival. A legtöbb kocsiban csak egyetlenegy ember ül, így fölöslegesen indítják be a sok lóerőt. Napjainkban igen erősen szennyezett a levegő, mivel a legtöbb ember csak a saját kényelmére gondol. Csak a saját, pillanatnyi érdeküket nézik, pedig az egész világon kongatják a vészharangot. A mindennapjaink sok-sok apró döntést kínálnak, így magunk is naponta tehetünk környezetünkért. Mindez saját érdekünk, hiszen gyerekeink, unokáink élnek majd az általunk megóvott Földön. Igyekezzünk hát okosan élni, vagy kifogynak bolygónk készletei!

2021. február 10.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s