Falu vagy város?

Településalapító játék 7-8. osztályosoknak

Ebben a blogban saját ötleteket szoktam megosztani. Ez most kivétel: ezt a játékot Demeter Magdolna drámapedagógustól tanultam, de olyan sikerrel alkalmazható a nagyobb felsősöknél, hogy leírom. Ő felnőttfoglalkozáson játszotta velünk, én jócskán leegyszerűsítettem, erre a korosztályra alkalmaztam.

Szükséges eszközök:

  • sok újságpapír
  • egy normál méretű pokróc vagy más, ekkora textília
  • cédulák
  • filctollak (ez nálunk sajnos most elmaradt)

A terem berendezése: körben ülünk

Már az izgalmat kelt, hogy gyűjtjük az újságpapírt, de nem mondom meg, mire kell. Manapság már többnyire csak reklámújságok vannak a háztartásokban, meg el is felejtik a gyerekek, de csak-csak összegyűlik a kellő mennyiség. Ha úgy ítélem meg, hogy elég, játszhatjuk!

  1. Kötött mondatok: Gondold át, hogy falun vagy városban szeretnél-e majd élni, amikor magad választhatod meg a lakóhelyedet! Majd kezdd így a mondatot: Én falun/városban élnék szívesebben, mert… – és itt indoklással fejezd be a mondatot!

2. Titokzatos mozzanat: most jön az újságpapír! Mindenki kap a kezébe néhányat, és megkérem, hogy tegyék vele azt, amit én: lapokra tépem, összegyűröm, és a papírgombócokat a kör közepére dobálom. Némi csodálkozás után elkezdenek utánozni, ez nagyon jó hangulatú mozzanata a játéknak. 🙂 De még mindig nem tudják, mire jó ez!

Vajon mi lesz ebből?

3. Domborzat kialakítása: a papírkupacot középre igazítom, majd leterítem egy pokróccal. Elegyengetem úgy a halmot, hogy egy dombosabb rész és egy síkság keletkezzen, közöttük egy völgy, ez lesz a folyó. Megkérdezem őket, vajon hova települjön a falu és hova a város. Némi vita után dűlőre jutnak: legyen a dombon a falu, a sík terepen a város.

4. Megkérem a falusiakat és városlakókat, üljenek egymás közelébe, alakítsanak afféle kupaktanácsot, ha tetszik: közgyűlést. A létszám változó arányú szokott lenni, nálunk legutóbb mindössze hárman szavaztak a városra – nem baj, így még izgalmasabb!

5. A feladat:

  • Válasszanak polgármestert.
  • Különböző tisztségviselők is kellenek, beszéljék meg, ki miért felelős.
  • Lehet nevet adni a településnek.
  • „Rendezzék be” településüket: hozzanak létre különböző intézményeket! Ez a legérdekesebb része a játéknak, hiszen rájuk bízom, hogy mi mindent gondolnak fontosnak egy településen. Cédulákra írva helyezzék el ezeket az általuk gondolt helyen. Felhívom a figyelmüket a folyó esetleges szerepére is.

6. Miután elkészültek, a két önkormányzat bemutatkozik, bemutatják településüket. Ami legutóbbi játékunkban a városban szerepelt: rendőrség, tűzoltóság, iskola, kórház, pláza, szupermarket (kaptak is kritikát a falusiaktól: mi értelme a szupermarketnek és a plázának együtt?), bank, egy park. A faluban óvoda és bölcsőde is volt, az iskolával egy blokkban; templom, kocsma, faluház, posta, az orvosi rendelő mellett gyógyszertár. Mivel ez jóval nagyobb közösség, alaposabban át tudták gondolni, mire van szükség. A vita nem maradt indulatok nélkül: voltak, akik kiszálltak, illetve átpártoltak a másik közösséghez…

A város…
…és a falu

7. Együttműködés: megkértem őket, gondolják át, milyen gazdasági-kulturális területeken érdemes kapcsolatot kialakítani a falu és a város között. Jöttek is a különféle ötletek, komolyan vették a gyerekek – és közben nagyon jól szórakoztunk… 🙂

Ajánlom kipróbálásra!

2022. március 7.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s