Élményfeldolgozó óra téli szünet utánra

Jó, jó, hallgassuk meg az élményeket, de… hallgatni a vége-hossza-nincs történeteket, jó esetben is csak én figyelek a gyerekre, udvariasan sürgetném, de nem illik… és mondaná a többi is, de rájuk se figyel senki…

Törtem a fejem, aztán megszületett – és évek óta beválik ez a foglalkozás: itt mindenki mesélhet, mindenkit hallgatnak, és közben szórakoznak is.

Cél: a gyerekek elmesélhessék egymásnak szüneti élményeiket. Mindenki mesél, így senki sem érzi magát kirekesztve. A játékok, feladatok mind az elmúlt szüneti napok hangulatát idézik meg. (A négy év alatt egy osztályban csak egyszer játszhatjuk el, következő évben már unalmassá válhat!)

Módszerek: többnyire kooperatív.

Eszközök: papír, ceruza.

A terem berendezése: 4 fős asztalok.

Az óra menete:

I. Csoportalakítás (tetszés szerint).A, B, C, D játékos kijelölése.

II. Szóforgó: ki mit csinált a téli szünetben? 2 percig sorban (A, B, C, D) diktálják a tevékenységeket az „írnoknak”, aki szorgalmasan jegyzi. Ezután sorban átnéznek minden tevékenységet, s csak az marad a papíron, amelyik mind a négyükre igaz, a többit kihúzzák. A következő lépésben a csoportok „szóvivői” felolvassák az így kialakult listát: mivel töltötte a csoport a karácsonyi szünetet?

(Elég tanulságos szokott lenni! Toplistás a filmezés, a gépezés; de mindig felbukkan az evés-ivást tevékenységnek feltüntető szellemesség is 🙂 )

III.  Négylépcsős interjú: ki mit kapott karácsonyra?

  1. lépés: A mesél B-nek és C mesél D-nek. Idő: fél perc
  2. lépés: B mesél A-nak és D mesél C-nek (vagyis fordítva, mint az előbb)                                                            Idő: fél perc
  1. lépés: A mesél C-nek B ajándékairól és B mesél D-nek A ajándékairól.
  2. lépés:C mesél A-nak D ajándékairól és D mesél B-nek C ajándékairól.

(Kissé kaotikus helyzet alakul ki, a gyerekek nagyon szokták élvezni ezt a   játékot.   Egyrészt a szabályra is figyelnek, másrészt nagy öröm az ajándékokról beszélni.)

Ha az osztálylétszám nem osztható 4-gyel, 5 fős csoportok is vannak. Ilyenkor az óra elején az A, B, C, D játékosok mellett az ötödik a titokzatos „kagyló” szerepet kapja, nem kötöm az orrukra, hogy ez mit jelent. Ilyenkor derül rá fény: amíg az asztaltársaság többi tagja az ajándékairól mesél, ő „kagylózik”, vagyis hallgatózik, figyel. Végül elmondja, mit hallott. (Csak ha a többiek beleegyeznek!)

IV. Hányig maradtál fenn szilveszterkor?

Ne mondd meg, hanem kerekítsd egész számra, majd írd le a számot. Ezután találj ki egy kis rejtvényt  a számra: pl. addig maradtam fenn, amennyi Petőfi születési évszámából az utolsó számjegy; vagy: ahány ablak van az osztályteremben, osztva kettővel stb. A rejtvényed mindenki által megfejthető legyen!

Ha megvan a rejtvény mindenki papírján, kezdődik a játék: a játékvezető (tanár) kérdez: meddig maradt fenn pl. a 2. asztal C játékosa? Ő elmondja a rejtvényét, s aki a saját számára ismer, jelentkezik. (Még mindig nem mondjuk ki a számot!) Meghallgatjuk őket is, hogyan írták körül ők a számot. Addig játsszuk, amíg mindenki meg nem nyilatkozik az ő számával-rejtvényével.

V. Telefonos játék (drámapedagógiai játék): úgy teszek, mintha telefonálnék, hallózok a  „készülékbe”, de nem nézek arra, akit hívok. Mondok neki néhány mondatot, amiről magára ismer (a téli szünettel kapcsolatban). Pl.: halló, láttalak szerda délután a korcsolyapályán az öcséddel, jól éreztétek magatokat?

Ha a „hívott fél” magára ismert, „fölveszi a telefont”, válaszol valamit, amivel lezárja a beszélgetésünket. Hív másvalakit, és így folytatjuk, amíg mindenki sorra nem kerül. (Jó játék, de tapintatosan kell játszani. Intimitásokat nem szabad elárulni a telefonálás során.)

VI. Eszperente kínáló: egy karácsonyi vagy szilveszteri ételt vagy italt próbálj „eszperentéül” megfogalmazni! Írd le! Ezután kezdődhet a „kínálás”: egy gyerek megszólít egy másikat (pl. 3. asztal B játékosának kínálom), és elmondja eszperentéül az ételt, italt. A kínált játékos megpróbálja kitalálni, mivel kínálták, majd ő kínál valakit. Addig játsszuk, amíg el nem fogy a kínálnivaló.

Néhány ötlet:

Leves, melyben lencseszemek lebegnek.

Egy fekete nedv, melybe veres nedvet csepegtetnek. (Vörösboros kóla.)

Egy kerek desszert, melyben eperszemeket lelsz kekszben.

Egy veres szesz, melyet Egerben termesztettek. (Bikavér.)

Ugyanez másképp: hegynek veres leve.

Egy leves, melyben keszeget lelsz. (Halászlé.)

Kellemes tekercs, melyben fekete szemeket lelsz. (Mákos beigli.)

Nesze, szesz, pezseg! (Pezsgő.)

2019. január 1.

Hírdetés

Egy gondolat “Élményfeldolgozó óra téli szünet utánra” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s