Január 6. – vízkereszt

Hogy milyen órán?

Túlhaladott a kérdés, hiszen afelé tartunk, hogy „robbantsuk” a tantárgyi határokat. Minden mindennel összefügg, nem tűrhetjük a keresztre feszítést, a tantárgyakba szorítást.

https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kisgyerekek/27171/finnorszag_lesz_az_elso_orszag_a_vilagon_ahol_kiveszik_az_oktatasbol_a_tantargyakat/?utm_source=KamaszFacebook&utm_medium=Facebook&utm_campaign=KamaszFB&fbclid=IwAR3dBIHMqyejnXxaxLsB_nZNSt2o6Jkf3d-dxkBZCKzTUYJlYCAyT6ttY_U

Éljenek a blokkórák, a projektek, de minimum a széles körű kitekintések, a meg-megállások. Legyen idő az asszociációkra, a „most egy kicsit mással foglalkozunk”-órákra.

Tehát a válasz: bármilyen órán.

Nekem könnyű a dolgom, hiszen éneket is tanítok, évekig volt tánc és drámaórám, most van etika és hon- és népismeret is. De ha nem lenne, akkor (osztályfőnökim most nincs) magyarórán. Ha történelem szakos lennék, akkor törin.

Minden mindennel összefügg. Nem szabad átlépni a jeles napokat. Vízkereszt napjára annyi jelentés rétegződött, hogy érdemes vele foglalkozni. Nézzük:

I. Először is készíttetek velük egy gondolattérképet (más néven pókhálóábrát): felírjuk középre a vízkereszt szót, és szépen körbeírják szavakkal, kifejezésekkel, ami eszükbe jut. Ezek lehetnek adatok, ismeretek, információk, de lehet érzéseket, emlékeket, gondolattöredékeket is feljegyezni.

II. A közzététel ilyen esetben csak megbeszélés szokott lenni, de most le is írjuk a legfontosabbakat, kiegészítjük az ábránkat: hadd lássák, mi minden kötődik ehhez a naphoz. Például:

  1. Azt majdnem mindenki megemlíti, hogy ilyenkor szedjük le a karácsonyfát. Most tudatosulhat, hogy miért ilyenkor: mert a néprajzi esztendőkörben ez a nap jelenti a karácsonyi ünnepkör végét.
  2. Ez egyúttal a farsangi időszak kezdete is. ( A farsang pedig a nagyböjt kezdetéig… a nagyböjt pedig húsvétig tart… – de ezek már más megbeszélések témái 🙂 )
  3. Vajon honnan van a neve? Jézus megkeresztelkedésének ünnepe is egyes számítások szerint. (Őt a Jordán folyó vizében keresztelte keresztelő Szent János. Nem hittanóra, de nem árt hallani ezekről a gyerekeknek!)
  4. A templomokban ilyenkor szentelik nagy edényekben a vizet, a szentelt vízből aztán lehet hazavinni. Otthon is helyes kis szenteltvíztartókban tárolják, a templomi szenteltvíztartók pedig díszes műtárgyak voltak minden korban. (Keresztelő, temetés: az élet két végpontján is jelentősége van.)angyalkas-szenteltviztarto.png egri szenteltvtartó.jpg
  5. Vízkereszt a háromkirályok ünnepe is. (Magyarosan: Gáspár, Menyhért, Boldizsár. Ajándékaik: arany, tömjén, mirha – mik ezek?)
  6. 3királyok.jpg
  7. Ma már kevesebben ismerik, talán falvakban inkább él még a házszentelés szokása, szintén ehhez a naphoz köthető.
  8. Az ortodox (pravoszláv, görögkeleti) karácsony is január 6-án van (ők másféle naptárt használnak, más időszámítás szerint határozzák meg ünnepeiket). Nálunk, Egerben – és több magyar városban – templomuk is van

III. Miután ezen „végigszaladtunk” (tényleg nincs idő alapos fejtegetésre), énekszöveget osztok, hagyományos vízkereszti magyar népének.

Fényességes ez a mai nap,
Éneket mondjunk a mi Urunknak.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Ült a földön keserű homály,
Négyezer évig úr volt a halál.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

S csillag gyulladt a komor egen,
Mennyei fénnyel messze keleten.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Nézvén nézte három bölcs király:
Gáspár és Menyhért, öreg Boldizsár.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

„Izraelnek új királya lett!
Menjünk imádni a szent kisdedet!”
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Mennek, mennek, hol a csillag jár,
Gyermeki hittel a három király.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Három szent bölcs hozza a szívét,
Hozza a váró nemzetek hitét.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Megáll a csillag egy kis ház fölött,
S ők leborulnak a Kisded előtt.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Hoznak tömjént, mirha-kenetet,
Hozzuk mink is gyermeki szívet!
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Mint a tömjén, szálljon énekünk,
Csorduló mirha szent szeretetünk.
Új esztendőben mi vigadjunk,
Vízkereszt napján hálát adjunk.

Aki tudja, énekli, aki nem, hallgatja:

https://www.youtube.com/watch?v=-oWiENlxjJk

Ez többszólamú Kodály-feldolgozás, végig lehet böngészni a szöveget, figyelemmel kísérni, melyik szólam énekli éppen. Nem minden osztálynak van hozzá türelme, szerencsésebb, ha tudjuk énekelni. (Nem találtam olyan felvételt, ami egyszólamú, és vonzó lehet a gyerekeknek.)

Csuda dolgok vannak ám ebben a szövegben!

Először is: a refrén. A varázsige. A ráolvasás. Tudják-e a gyerekek, hogy a balladák ismétlései, az összes refrénes vers ilyen ősi eredetű? Hogy a sámánok, táltosok szómágiáját idézik? Mondom-ismételgetem, ezáltal bűvölöm-bájolom-varázsolom: beteljesül.

Aztán a sötétség – fény ellentéte a szövegben. Az egész karácsonyi ünnepkör jelképrendszere ebbe a két elembe sűrűsödik. Az advent sötétjében: vágyakozás a megszülető Fényre – tetten érhető adventi énekeink szövegében is.

Feladat: keress és csoportosítsd T-ábrába (két „oszlopba”) a sötétre és a fényre utaló szavakat a szövegből! (Sötét: pl. keserű homály, halál, komor ég; fény: pl. fényességes, mennyei fény, csillag gyulladt, a csillag szó többször is). Melyikből van több? Vajon miért?

Ha nehézkes mindez ezzel az énekkel, vagy alsóbb évfolyamos osztályunk van, hát lehet képeket nézegetni háromkirályokról,

https://www.google.hu/search?q=h%C3%A1rom+kir%C3%A1lyok&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiSyJ3-mtDfAhVSKlAKHd6cBd4Q_AUIDigB&biw=1346&bih=574#imgrc=oqDDUjK1F_NFtM:

mondogatni vagy énekelni József Attila versét:

https://www.youtube.com/watch?v=6SRBkPyi3BA&index=6&list=PL514FC70ECA12942A

Csak ne lépjük át ezt a napot. Legyen közük a ránk bízott gyerekeknek ehhez a kultúrához, amelyben élünk. Tudjanak róla, hogy eleink életét évszázadokon át az ünnepek és hétköznapok ritmusa diktálta, ez volt az ő „programszervezőjük”.

2019. január 3.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s