Osztály-panoptikum/szoborpark, GIF-ek

Sok évvel ezelőtt fogant az ötlet, akkor próbáltam ki először. Egy vándorkiállítás érkezett Egerbe: Magyar királyok panoptikuma címmel. (https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/24919)

A panoptikum műfaja sem volt minden tanítványomnak ismerős (pedig az egri várban is találunk ilyet, elég borsos belépővel…), ezen kívül az attribútum fogalmával is megismertettem őket. Így már minden készen állt a játékhoz: alkossunk képzeletben osztály-panoptikumot! Osztályfőnöki órára ajánlom, tanulságos.

A legelső lépés: mindenki egyénileg írja le a füzetébe, mik lennének szerinte az ő attribútumai: öltözék, tárgy, mozdulat stb. Fontos, hogy ezt a közzétételig ne mondja el a többieknek.

Ezután 4-5 fős csoportokban dolgoznak. Az osztály minden egyes tagjáról megbeszélik, hogy egy képzeletbeli panoptikumban (vagy szoborparkban) milyen attribútumokkal mutatnák be, helyeznék el: milyen ruhát adnának a figurára, milyen jellemző tárgy lenne nála/mellette, milyen mozdulat közben formáznák meg? Hosszadalmas munka, de élvezetes számukra, sok a kuncogás. 🙂 Hangsúlyozzuk, hogy a gúnynak nincs helye, nem karikatúrát alkotunk!

Az lesz majd a legérdekesebb, amikor egy-egy gyerekről többféle elgondolás is születik. Az is figyelemre méltó, hogy ő maga hogyan fogadja a többiek elképzelését; egybeesik-e a saját, füzetébe leírt, önmagáról alkotott véleményével… Be lehet állítani az illetőt a megfelelő pózba – tud-e ezzel azonosulni?

A leggyakoribb megoldások: valamilyen sporttevékenység közben ábrázolni az illetőt, de a legújabbak természetesen a „kütyükkel” bemutatott, „kockulós” figurák…

kosár.jpg

majomteló.jpg

És a legeslegújabb továbbfejlesztés: két napja éppen ezen munkálkodtak nyolcadikosaim, amikor az egyik csoportból hallottam, hogy valami jellemző nevetést akarnak bemutatni. Muszáj volt közbeszólnom: Vigyázat, a szobor nem mozog! Apró mimikai mozgások ábrázolására nem jó ez a műfaj! Ekkor villant be az új ötlet: miért ne készíthetnének néhány másodperces GIF-et? (Megint csak veszélye lehet ennek is: parodisztikus megformálások, sértődés – így kisebbeknek nem ajánlom.) Várom a jövő hetet, a közzétételt!

Mindenesetre jó móka!

2019. március 2.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s