Pál utcai-változatok

Íme néhány megvalósított ötlet az utóbbi évekből ( nem említem a hagyományos feldolgozási módokat, csomópontokat, legfőbb kérdéseket, inkább néhány továbbgondolt munkaformát):

 1. Bevezető órán:

Itt a cél az olvasottak felelevenítése. Körben ülünk székeken, középen dobozka, ebből sorban mindenki húz egy cédulát. A cédulákon szereplők, tárgyak, helyszínek, cselekvések, események nevei. Feladat: ne mutasd meg társaidnak a cédulát! Amit rajta olvasol, az vagy te. Mutatkozz be annak a személynek tárgynak stb. nevében úgy, hogy a „nevedet” ne mondd ki! Így kezdd: Én vagyok az a személy/helyszín/tárgy stb., aki/amelyik… itt a regényben betöltött szereped következik. (Pl. ha az einstand szerepel a cédulán: Én vagyok az az igazságtalan cselekedet, amikor a nagyobbak/Pásztorok elveszik a kisebbektől az üveggolyókat.) A többiek kitalálják a megfejtést.

Az óra további részében lehet szoborcsoporttal vagy némajátékkal egy-egy jelenetet bemutatni, szintén rejtvényszerűen.

einstand-szobor.jpg

 1. A csapat-témát kiemelve (ehhez nem elég az irodalom-óraszám; blokkóraszerűen az osztályfőnökit, erkölcstant stb. beemelhetjük):

Előbb körüljárjuk a regény csapatnak nevezhető formációit: mi mentén szerveződtek; vannak-e céljaik, ha igen, mik azok; milyen tulajdonságok alapján választanak vezetőt, mik a szabályaik stb. Ezekről lehet disputa-véleménynyilvánítást is rendezni, nagyon hasznos, jól bevált módszer.

(Bővebben erről: http://www.kka.hu/_soros/kiadvany.nsf/daac63da410d1454c1256e320071a9a1/dfd9dd049983bfb3c1256e1900651f43?OpenDocument ill. http://www.kka.hu/_soros/kiadvany.nsf/daac63da410d1454c1256e320071a9a1/dfd9dd049983bfb3c1256e1900651f43?OpenDocument#2.%20mell%C3%A9klet%20Kommunik%C3%A1ci%C3%B3s%20j%C3%A1t%C3%A9ko   

A konkrét cédulás véleménynyilvánítás így zajlik: a fele osztály körben ül székeken, egy-egy állítást tartalmazó lapot tart fel a kezében. Mindenkivel szemben áll egy másik gyerek, ő mintegy magának, félhangosan felolvassa az állítást, és véleményt formál: Egyetértek/nem értek egyet, mert… Utána mindenki jobbra lép, és szembesül a következő állítással stb. Ha körbeérnek, az ülő és álló csoport helyet cserél. Így mindenki minden kérdésről nyilváníthat véleményt. A végén lehet összegezni.)

A lapokon pl. a következő állítások szerepelhetnek (ezekkel lehet egyetérteni vagy cáfolni, de mindkét esetben röviden, lehetőleg egyetlen mondatban indokolni kell):

 • A csapatnak mindenképpen szüksége van vezetőre.
 • A csapat vezetőjének szabad keze van: döntéseit minden csapattagnak el kell fogadnia.
 • A csapat vezetőjének ugyanannyi szavazati joga van, mint a többi csapattagnak.
 • A csapattagok felülbírálhatják a csapat vezetőjét, le is válthatják.
 • A csapatnak nincs szüksége vezetőre, mindenről közös vélemény alapján döntenek.
 • A csapatnak szüksége van értelmes célokra.
 • Ha nincs a csapatnak közös célja, akkor is jól érezhetik magukat együtt.
 • Az a jó, ha a csapat tagjai mindenben egyetértenek.
 • A csapatnak szüksége van szabályokra.
 • A csapat szabályait a csapatvezető és a tagok közösen állapítják meg.
 • A csapat vezetője nem köteles betartani a szabályokat, hiszen azért vezető.
 • Ha valaki megszegi a szabályokat, kizárhatják a csapatból.
 • Ha valaki hibázik, kap még egy esélyt stb.

Utóbbi állítás mentén külön vita is szerveződhet arról, hogy Boka helyében adnánk-e még egy esélyt Gerébnek vagy sem (a regény és a Fábri-filmadaptáció nem egyformán kezeli ezt a részt).

Érdekes, hogy ha rákérdezek arra: mi a véleménye Bokának a gittegyletről, és mi a ti véleményetek, ritkán, nehezen „jön át” a gittegylet haszontalan volta. Rá kell világítanom a gittegylet, gittrágás mai, átvitt értelmére: a céltalan, önmagáért való csoportosulás vagy tevékenység megnevezésére.

Véletlenszerűen, sorsolással alakítunk 4-5 fős csoportokat, innentől ezek a csoportok dolgoznak majd együtt. Feladataik:

 • A szóforgó szabályai szerint gyűjtsék össze, mi érdekli őket, mit tartanak fontosnak (fel kell hívni a figyelmet: végig komoly dolgokban gondolkozzanak, hajlamosak az „idétlenebb” témákat is beemelni a gyűjteménybe).
 • A listán azok a témák maradjanak, amelyek a csoport minden tagjának fontosak, a többit húzzák ki.
 • Válasszanak egy közös célt, amit meg tudnának valósítani! Kicsit elrugaszkodhatnak a hétköznapi valóságtól, de a cél legyen komoly és nemes.
 • Válasszanak vezetőt, tisztségviselőket, ill. mindenkinek legyen meg a feladata.
 • Így már valóban csapattá váltak: adhatnak maguknak nevet, alkossanak logót, szlogent (utóbbiak a kissé régies jelvényt, zászlót ill. jelmondatot váltják ki).
 • Ennyi fér az első órába, következik az első közzététel: minden csapat ismerteti, mire jutott eddig.
 • A következő óra témája: megtervezni a stratégiát, a konkrét lépéseket, részfeladatokat. Lehet kampányplakátot készíteni: hogyan hívnák fel a figyelmet céljukra, hogyan vonnának be másokat is a munkába.

Az lenne a legszebb, ha valódi, megvalósítható célok születnének, amelyeket tettek is követnének (pl. az iskola környékének tisztán tartása; szelektív hulladékgyűjtés; kütyümentes nap; 1. osztályos testvérosztály patronálása stb.) Akár így alakul, akár csak terv marad, mégis van pedagógiai hozadéka ennek a munkának: egy véletlenszerű csoportosulás is válhat igazi csapattá a közös célok, a közös tevélkenység által. És milyen szép meglátni, megtalálni a közöset olyan társakban is, akikről azelőtt nem gondoltuk volna!

csoportmunka.jpg

 1. Saját (gyerek-) szervezésű, akadályverseny jellegű játékok

Minden iskolának van udvara, minden iskola közelében van játszótér; mi szerencsések vagyunk, mert óriási park is van nem messze. És minden gyereknek, gyerekcsoportnak van fantáziája…

Jó néhány éve, a Robinson ajánlott olvasmányként való feldolgozásakor próbáltam először: szervezzenek a gyerekek játékot az olvasmány alapján! Csoportokban ötleteltek, szervezkedtek, írták a forgatókönyvet, majd a következő órán kirajzottunk a játszótérre, ott próbálva ki egymás játéksorozatát. Nagyszerű, kreatív megoldások születtek. Ezen felbátorodva többször választottam helyszínül ezt a kis játszóteret (néhány lépés az iskolánktól), többek között 5.-es fiúk játékos pünkösdikirály-választásához, drámajátékokhoz  is.

Ajánlom kipróbálni ezt a módot A Pál utcai fiúk feldolgozásához is! Bízzunk a gyerekek ötletességében!

Az előkészítés során erre figyeljünk:

 • Tudniuk kell, hogy milyen eszközök, „tereptárgyak” találhatók a helyszínen, ezeket igyekezzenek minél sokrétűbben alkalmazni.
 • Egy-egy csoport 4-5 játéknál többet ne tervezzen, hagyjon a végrehajtásra és a többi csoportra is időt.
 • Ügyeljenek, hogy ügyességet igénylő feladatokat igen, de balesetveszélyeset ne tervezzenek!
 • Terveiket igyekezzenek titokban tartani a többiek előtt.
 • A játéksor forgatókönyvét ellenőrzöm, jóváhagyásom után kivitelezhető.

Elképzelhető játékok pl.: adott idő alatt ki tud több homokbombát gyártani vizes homokból; ugyanezekkel célbadobás (nem ember a cél!); birkózás szabályok szerint; laposkúszás a Füvészkertben; zászló-staféta a mászóka/csúszda tetejéről; üveggolyó-gurítás szabályok szerint; Nemecsek füvészkerti fára mászása adott időre; Nemecsek vetődése a – nem túl magas – mászóka tetejéről a homokba (persze nem valakire, hanem páros lábra érkezéssel…); kérdés: hol van még szerepe a csőszkunyhó tetejének a regényben stb., stb. De a gyerekek ennél sokkal többet ki fognak találni.zászló.jpg mászóka.jpg

 1. Lapbook

Napjaink egyik legdivatosabb munkaformája. Veszélye, hogy idő hiányában hazaviszik a gyerekek a félkész munkát otthoni befejezésre – ami gyakran szegény szülőkre marad…

Én szerencsére jól el voltam látva óraszámmal az akkori 5.-es osztályommal. Mivel előzőleg még nem készítettek lapbookot, gyűjtöttem nekik képeket a Pinterestről, hogy ismerkedjenek a műfajjal. Azután 5 fős csoportokba rendeződtek – ezúttal baráti körök szerint –, és felkínáltam nekik a témákat: 1. a Pál utcaiak 2. a vörösingesek 3. a grund 4. a gittegylet 5. az akkori és a mostani iskolai élet, életmód összehasonlítása. Az első óra csak a tervezésé volt: megkértem őket, gondolják át: mik a legfontosabb vonások, tények, közölni valók, amelyek rákerülnek a lapbookra? A következő órára már hoztak alapanyagokat: színes kartonokat, egyéb lapokat, ragasztót, filctollat, apró csiptetőket, zsinórt, mindenfélét. megkezdődött a munka, és – még egy órát rááldozva – az iskolában el is készült minden. (Az 5-ös csoport betegségek miatt nem készült el.)

Íme a munkák:

lapbook grund vágott.jpg

lapbook grund.jpg2vágott.jpg

lapbook pálu.jpg

lapbook pálu.jpg6.jpg

lapbook vi.jpg

lapbook vi.jpg2.jpg

lapbook vi.jpg3.jpg

lapbook vi.jpg4.jpg

 

2019. február 24.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s