Gyorssegély az első napokhoz

Felnőttnek, gyereknek nehéz a visszaállás…

Minden iskolának megvan a maga rendje arról, hogyan teljenek az első napok. Intézni valók egész sora vár az osztályfőnökökre: névsorellenőrzés, tankönyvosztás, a tanév rendjének, a házirendnek az ismertetése, a felelősök, dök-képviselők megválasztása… A gépies tennivalók között azonban kell, hogy időt szakítsunk a személyességre, legyen idő a gyerekek megnyilatkozásaira is. Ugyanakkor bátor vállalkozás is meghallgatni a bő lére eresztett élménybeszámolókat…

Néhány ötlet a kezdéshez: a nyári élmények végehosszanincs elmesélését remekül mederben tartja a “kötött mondat”-módszer: lehetőleg nagy körben ülünk, a padok kiiktatásával. Úlésrendben, sorban következünk egymás után, a mondatot mindenki ugyanúgy kezdi: “Nekem az volt a legemlékezetesebb…” – és úgy fejezi be, ahogy akarja. Változatok:

  • Nagyobbak labda passzolásával adhatják tovább a szót.
  • Kisebbek – alsósok, 5-6. osztályosok – nagyon szeretik, ha egy plüssállat megy kézről kézre, “akinek” jól a szeme közé néznek, és neki mondják: “Képzeld el, Kistigris…” – folytatás tetszés szerint. (Ezt a módszert máskor is alkalmazhatjuk, pl. hétfői 1. óra elején, valamilyen szünet után; ilyenkor bármit mondhatnak a Kistigrisnek, ami az utóbbi napokban történt velük, amitől tartanak/félnek, vagy ami az adott hangulatukra épp jellemző. Egy ilyen én-közlés után sokkal könnyebben megy minden, és mindenki szót kaphat.)
  • Lehet apró homokórát kézről kézre adni, ezzel figyelni az időkeretre.
  • Lehet előre rögzíteni a szempontokat: a legjobb ill. a legnegatívabb élmény; a legmeglepőbb esemény stb.

“Kettő az egyben”-módszer az alább közölt: nemcsak hangulatjelentés, hanem dekoráció is:

https://magyaroramegminden.com/2018/09/03/dekorotletek-tanevkezdesre/

A végére hagytam, de napjainkban talán a legfontosabb a fenntarthatóság, a környezettudatosság. Bele kell, hogy férjen az első napok témáiba ez a dolog: osztálya válogatja, hogy milyen megközelítésben: beszélgetés, ötletek gyűjtése, egyéni vagy osztályszintű feladatvállalások, “zöld” oldalak böngészése az interneten stb. Ne felejtsük: ne rekedjünk meg a kampány szintjén, hanem fáradhatatlanul, egymás segítve, szelíden figyelmeztetve át kell, hogy szője a hétköznapjainkat is ez a szemlélet.

https://magyaroramegminden.com/2019/08/24/tanevkezdes-igy-is/

Ami még nagyon fontos: várjuk mosolygósan a gyerekeket!

napraforgó-smily.jpg

Hajrá! 🙂 🙂 🙂

2019. augusztus 30.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s