Tanévkezdés – így is

Egy hét van még a felkészülésre, sok a tennivaló: szembesülés a tantárgyfelosztással és az órarenddel, tanmenetírás, a helyi tanterv sokadik módosítása, új osztályok átvétele, munkaközösségi megbeszélések, közös tervek a tanévre… – helyben vagyunk.

Nem függetleníthetjük magunkat attól, ami a világban történik. Katasztrófahelyzet van, és innentől már nem mutogathatunk egymásra azzal, hogy „ez nem a magyarosok dolga”; ez mindnyájunk dolga.

tűz.jpeg

Egy hét van arra, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatban is akciótervet készítsünk, konkrét tennivalókat fogalmazzunk meg. Minden iskolában működik diákönkormányzat, rengeteget lehet tenniük ezen a téren. (Ne felejtsük, hogy Finnországban – már akkor is Finnország! – az 1970-es években egy iskolai gyermekakció nőtt országos mozgalommá: ennek eredményeképpen lett mintaszerűen tiszta minden intézmény, közterület.) Iskolavezetés és beosztottak, osztályfőnökök és nem osztályfőnökök karöltve kell, hogy cselekedjenek.

Gyorslista arról, mik lehetnek az első lépések, amelyek valóban hatékonyak lehetnek:

  • „Agymosás”, sulykolás, progaganda, felhívások iskolán belül is! Folyosókon, osztálytermekben, az iskolai számítógépek háttérképeként stb.
  • Konkrét tennivalók megfogalmazása, ez nagyon fontos!
  • Megállapodás az iskolai büfével, ez nagyon eredményes lehet: ha a gyerekek saját – tiszta! – poharat hoznak, abba mérjék az üdítőitalokat, gyümölcslevet a műanyag pohár helyett. És ahol csak lehet, kerülje a műanyagot a büfé is.
  • Ehhez persze a szülők segítsége is kell: lássák el a gyerekeket saját, állandó pohárral, amit iskolán belül használnak.
  • A szülők figyelmét a tanév eleji szülői értekezleteken kell felhívni a fokozott odafigyelésre, a környezettudatosságra. Ez nagyon érzékeny terület, hiszen senki nem szereti, ha beleszólnak az életmódjába, de kellő tapintat mellett kötelességünk, erre gondoljuk. Ha az egész iskola felvállalja, magáénak tekinti ezt a célt, könnyebb lesz a dolgunk.
  • Nagyon fontos a saját példa: hiába papolunk környezettudatosságról, ha magunk az eldobható műanyagokat választjuk.

műanyag.jpeg

Hétköznapi ötletek a megvalósításhoz, amiket a legkisebbek is megértenek és gyakorolhatnak:

https://magyaroramegminden.com/2019/02/17/apropo-nelkul/

  1. augusztus 24.

Egy gondolat “Tanévkezdés – így is” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s