Apropó nélkül

A környezetvédelemhez, a környezettudatos élethez nem kell apropó. A fenntarthatóság nem csak a Föld napja környékén, nem csak kampány jelleggel beszédtéma. Napról napra, percről percre, minden döntésünket befolyásolja. Jó esetben…

Amíg behúzott sötétítő függönyökkel („nagyon besüt a nap!”), ám felkapcsolt világítással („sötét van, nem látunk jól!”) várnak az osztályteremben; amíg társai kinevetik azt a gyereket, aki otthon főzött teát hoz a félliteres pillepalackban ahelyett, hogy eldobná; amíg iskolai kiránduláson furcsállják a gyerekek, hogy kolléganőmmel csapvízzel töltjük fel kiürült kulacsainkat; amíg nem az éhség, hanem a vásárlás kényszere hajtja az iskolai büfébe az alsósokat, néhány aprópénzt szorongatva kis markukban: „Lehet ennyiért valamit kapni?” – és sorolhatnám…

a Sarkkör 103 éve és ma.jpg

(A képen a neten mostanában közzétett fotók: a Sarkkör 103 éve és napjainkban… Mutassuk meg ezt is tanítványainknak!)

Van tennivalónk! Rengeteg! Nem csupán osztályfőnöki és erkölcstanórákon, hanem minden adandó alkalmat megragadva, szaktárgyi órán is. Előbbieken lehet tevékenykedni, beszélgetni, felhívni a figyelmüket saját döntési lehetőségeikre. Ők is meglepődnek azon, mennyi ilyen van!

zöld bolygó.jpg

Egy-két példa:

 • a „klasszikus”: Ne kocsival hozasd magad, gyere gyalog vagy biciklivel! (Eger kis város, itt egyszerű, mégsem élnek vele elegen.)
 • Szüleidet is szólítsd fel ugyanerre; ha messzire kell menniük, válasszák a tömegközlekedést.
 • Minél kevesebb műanyagot használj! Hogyan? Kerüld a műanyag szatyrokat, ha vásárolsz, vigyél magaddal textilszatyrot. Kerüld a csomagolt, lefóliázott termékeket! Ne használj szívószálat! (Egyik kis tanítványom már összecsukható fém szívószállal büszkélkedhet.) Amiből csak lehet, kerüld az eldobható változatot!

fém szívószál.jpg

Nagyon hasznos kivetíteni az egyes országok étkezési szokásait bemutató képsorozatot: http://pozitivnap.hu/eletmod/ehes-bolygo-ezt-eszi-a-vilag-1-resz ill. http://pozitivnap.hu/eletmod/ehes-bolygo-ezt-eszi-a-vilag-2-resz Tanulságos megfigyelni-megbeszélni a látottakat. Némi előkészítés után már maguk is szörnyülködnek a rengeteg feldolgozott élelmiszeren, előre csomagolt ipari készítményen, fölösleges árucikken. (Az ökölógiai lábnyom fogalmát már egyre többen ismerik; ilyen szempontból is sokatmondóak a képek.)

 • Fürdés helyett zuhanyozz; amíg súrolod a fogad, zárd el a vizet!
 • Ne égesd fölöslegesen a villanyt, lehetőleg irányított fényt használj!
 • Amit lehet, piacon vásároljatok, ne nagyáruházban! (A nagy áruházláncok termékei nagy utat tesznek meg, szennyezve a környezetet. Ugyanezen okból mindig előnyben kell részesíteni a magyar, helyi termékeket.)
 • Ne kérj mindig mindenből újat! Az okostelefonokat egészségtelen körülmények között gyártják, használaton kívül pedig veszélyes hulladék. Úgysem tudsz lépést tartani az egyre újabb modellekkel, érd be a meglévővel, amíg működik!
 • Tisztítószerek: szódabikarbóna, ecet, só. Próbáld ki, súrolj vele a konyhában! Meg fogsz lepődni! Mosáshoz: mosódió. Öblítőnek: ismét csak ecet. Egyáltalán: minél kevesebb vegyszert!
 • Gyűjtsd szelektíven a szemetet, de igyekezz minél kevesebb szemetet „termelni”! Ha kertes házban laktok, komposztáljátok a szerves hulladékot!
 • Ha fázol, vegyél föl valamit, mielőbb feljebb tekernéd a fűtést!
 • Néhány szem morzsát fel is lehet söpörni, nem kell hozzá porszívó…

Vége-hossza nincs a döntési helyzeteknek. Sok olyan dolog is akad, amelyikben a szülők, a család hozzák a döntést, de igenis a gyerek is mondja-hangoztassa a véleményét! És ne feledjük: első helyen áll a jó példa: csak akkor vagyunk hitelesek, ha magunk is igyekszünk apró döntéseinkben is a környezettudatos megoldást választani.

fóka.jpg

Érezzék meg a gyerekek: mindenki és minden számít, minden kihat a nagy egészre. Ezzel kapcsolatos legújabb ötletem; bár szerény, de hátha „sokkolóan” hat, érdemes kipróbálni. Az iskola összes számítógépére, interaktív táblájára ez a plakát kerül háttérképnek:

öko.jpg

Hátha…

2019. február 17.

Hírdetés

Egy gondolat “Apropó nélkül” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s