Helikopter vagy borostyán?

avagy ki a jó szülő?

A címben feltett kérdésre a válasz: egyik se!

Az alcímé röviden: aki önállóságot hagy a gyerekének.

Nagyon nehéz, azt mindenki tudja. Egész kicsi korukban is: mennyivel gyorsabb lenne a reggeli készülődés már óvodába menet, ha gyorsan rájuk húznánk a ruhát-cipőt, és indulhatnánk. De mennyivel hasznosabb, ha kivárjuk azt a csigatempót, hagyjuk, hogy félregombolja, ne szóljunk már a szándéknál, hogy „kacsaláb” lesz, hanem adjunk teret az erőfeszítésnek.

Bizony, az erőfeszítés – ez a kulcsszó a modern pedagógiában.

És ez az, amit egyre több mai szülő – féltésből, szeretetből, de – a gyerek helyett igyekszik megtenni. Márpedig ezt nem lehet. Éppen annak kifejlődését akadályozzuk meg ezzel, amit néhány év múlva már annyira hiányolunk magunk is, ez pedig az önállóság, a döntés képessége. Ez a boldogulás kulcsa, nem más. Tovább kell látnunk az orrunkon: pillanatnyilag lehet, hogy fontos, hogy 5-öst kapjon a gyerek, ezért megírjuk a fogalmazását; fontos, hogy ne kapjon fekete pontot a felszereléshiányért, ezért utánavisszük, ha otthon felejti – ugye ismerős jelenetek? De hosszú távon mennyire károsak! Épp a felelősségtudat kialakulását késleltetjük – ha egyáltalán hagyjuk kifejlődni…

A helikopter-szülő (aki mindig ott köröz a gyereke fölött, soha nem hagyja magára; lesi, hogy hol „segíthet”, hol avatkozhat be a dolgokba) és a borostyán-szülő (aki féltésével, „szeretetével” ellepi, beborítja a gyerekét, semmi teret nem hagyva önállóságának) fogalmát egyre gyakrabban használja a szakirodalom. Valójában ugyanazt jelenti mindkettő, csak a metafora más. És igencsak kongatják a vészharangot az ezzel kapcsolatos kutatások: baj lesz, a túlféltéssel határozatlan, döntésképtelen, önállótlan generációkat nevelünk!

Figyelemre méltóak Julie Lythcott-Haims kutatásai és tapasztalatai is, aki az amerikai Stanford Egyetem dékánja volt tíz évig. Megfigyeléseit több fórumon is megosztotta: (vaskos!) könyvének címe: Hogyan neveljük felnőtté? Alcíme is sokatmondó: Kerüljük el a túlféltés csapdáját!

hogyan könyv.jpg

Saját (angol nyelvű) honlapja is van, de a legelérhetőbb egy mindössze 15 perces TED-előadás: https://www.ted.com/talks/julie_lythcott_haims_how_to_raise_successful_kids_without_over_parenting?language=hu#t-842766 

Ebből idézek (kiemelés tőlem):

„Az önhatékonyság forrása, hogy az egyént saját tettei vezetik eredményekre, nem a szülőknek az egyén nevében tett cselekedetei. Vagyis ha gyerekeinket az önhatékonyság növelésére késztetjük, akkor sokkal többet kell saját maguknak gondolkodniuk, tervezniük, dönteniük, tenniük, remélniük, küzdeniük, próbálkozniuk, álmodozniuk és tapasztalatokat gyűjteniük.”

Ugye nem akarjuk mindezektől megfosztani gyerekeinket?

És még egy figyelemre méltó gondolat: a későbbi boldogulás feltételei a szeretet és a házimunka! Bevallom, igazolva éreztem magam ezek olvastán: a lelkiismeretes szülőknek gyakran teszem fel ezt a kérdést fogadóórán – ha minden igyekezet ellenére mégsem „teljesít” a gyerek: Van-e otthon állandó feladata? (Ilyen szinten: ha nem vesz kenyeret, akkor aznap valóban ne legyen otthon kenyér a családban! Ne menjenek helyette venni! Ha nem viszi ki a szemetet, dobják a szemetes mellé a szemetet! Bizarr, de megéri…) Nálam szellemesebben fejti ki mindezt a szerző a fent idézett linkre kattintva.

A dicséretről: néhány éve/évtizede – érdekes módon szintén amerikai mintára! – elterjedt a dicséretközpontú, „mindenért dicsérünk”-elv. Azóta sokszorosan beigazolódott, hogy ez helytelen: inkább káros, mint hasznos, téves információkat juttat el a gyerekekhez. Akkor ne dicsérjünk? Dehogynem, olyankor, amikor a saját képességeihez mérten erőfeszítést tesz! És megint itt vagyunk… 🙂

S egy nagyon ideillő Halíl Dzsibrán-gondolat a végére: „Gyermekeid nem a te gyermekeid, nyílvesszők ők csupán, kiknek figyelheted röptét.”

röpte.jpg

Hát figyelgessük!

  1. szeptember 9.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s