Szükségből erényt: maszk a kommunikációórán

Bevallom, ebben a tanévben idáig – és vélhetően még jó ideig – grammatikával foglalkozunk a nyelvtanórákon. A kommunikációs anyagrészeket egy reményekkel várt, vírusmentes későbbi időszakban tervezem átvenni. Sajnos a távoktatás során azt tapasztaltam, hogy igen nehéz elsajátítani személyes magyarázat, gyakorlás nélkül a leíró nyelvtani ismereteket, hiába a videós óra, a ppt-k, a digitális, érdekes gyakorlófeladatok. És figyelve a híreket, sajnos reális lehetőség egy újabb országos iskolabezárás… Ezért: mindent bele most!

De azt tapasztalom a kollégák körében, hogy nem mindenki így gondolkozik, (számomra) meglepően sokan a tankönyv kínálta menetrend szerint haladnak. Nekik szólnak maszkos ötleteim. 🙂

A kommunikációs anyagrészeknél igen kevés elméleti anyagot sulykolok diákjaim fejébe, még pontosabban: ezeket átnézzük csak, legyenek fogalmaik a dolgokról. Nem íratok velük dolgozatot, nem bifláztatom be velük a kommunikációs folyamat elemeit. Inkább a gyakorlatra teszem a hangsúlyt: szituációs és drámajátékok, helyzetgyakorlatok kapnak teret az órákon. Különösen élvezzük a nonverbális kommunikációval kapcsolatos játékokat, amikor mindent szabad, csak beszélni nem.

És ha már kézközelben van a maszk, hát érdemes egy órát erre építeni: játsszunk csak a szemmel, a tekintettel! Vegyük föl a maszkot!

Néhány általánosan ismert tekintet-játékkal kezdhetünk:

 1. Párválasztás: Körben ülve, pusztán tekintettel, minden mást kikapcsolva keressenek maguknak párt. A megalakult párok egyike álljon a másik széke mögé.
 2. Irányítás/utasítás tekintettel: A megalakult párok, álljanak/üljenek egymással szemben. Egyikük a tekintetével adjon egyszerű utasításokat a másiknak, pl. állj fel, közelíts, távolodj, fordulj meg, ülj le. A fej nem mozoghat, mindent szemmel kell! (Nyilván a szemöldök bemozdul, a homlok ráncolódik, de igyekezzenek minden más eszközt kikapcsolni!) Később csere.
 3. Kacsintós párrablás: A párok egymás mögé állnak, így alkotnak kört. A rabló körben jár, a párok elöl álló tagját igyekszik majd elrabolni, titkos kacsintással. A pár hátul álló tagja éberen figyel, és ha elöl álló párja mozdulna, menne a rablóval, megfoghatja a karját, hogy visszatartsa (egyébként tilos hozzáérnie). Szabály: ha a rabló valakinek kacsint, hogy jöjjön vele, elrabolná, az illetőnek kötelező menni – ha mögötte álló őrzője hagyja… 🙂 Ha mégis sikerül a rablás, a hoppon maradt őrző lesz az új rabló.
 4. Szabadulós – keresd a kaput: Álljunk körbe, egy valaki kimegy a teremből, mi pedig kijelölünk kétszer két gyereket, közöttük lesz majd a kapu. Ők majd barátságos, kedves tekintettel néznek a maszk fölött. A többiek hideg, közömbös vagy egyenesen elutasító tekintettel néznek. A kintről bejövő társuk körbejár, vizsgálja a szempárokat, s csakis ennek alapján keresi meg a kapukat. (Sokszor elnevetik magukat ennél a játéknál, talán ebben is segít a maszk. Fontos, hogy itt se szemöldök-, se fejmozgás ne legyen, kizárólag a tekintet beszél!)

A sor folytatható a különböző játékgyűjteményekben található tekintet-játékokkal.

Két ráadás tőlem:

 1. Reagálás versekre: A játékvezető – esetünkben mi magunk – maszk nélkül, lehetőleg változatos beszéddallammal, erőteljes mimikával mondjunk el egy verset (erre alkalmas pl. az Arany Lacinak, az Anyám tyúkja, A cinege cipője stb., ami mindezekre lehetőséget ad); a körben ülő, maszkos gyerekek pedig igyekezzenek szemmel reagálni a hallottakra. Általában tükörmimikát alkalmaznak: ha a mi arcjátékunk élénk, az övék is az lesz. Mivel nekik csak a szemük látszik, segítség, ha mi is kerekre nyitjuk, résre szűkítjük stb. a sajátunkat.
 2. Emoji-fotók: Ismét párokban dolgoznak. Választanak néhány emojit, és az azokról leolvasható érzelmeket maszkban, csupán tekintettel igyekeznek megjeleníteni. Egymást fotózzák, majd az elkészült fotókat bemutatják a többieknek, ők majd kitalálják, melyik melyik, azaz párosítják az emojikat a fotókkal. (Ez a játék kissé időigényesebb, mert kivetítve könnyebb a találgatás.)

Ennyi visszafogottság és némaság után ajánlott egy hangos, viháncolós játékkal zárni az órát. 🙂

Garantált a jó szórakozás!

2020. november 8.

Egy gondolat “Szükségből erényt: maszk a kommunikációórán” bejegyzéshez

 1. Nagyon jó, az életet tanulják a fiatalok. 🙂

  Magyaróra meg minden ezt írta (időpont: 2020. nov. 8., V, 18:00):

  > magyaroramegminden posted: ” Bevallom, ebben a tanévben idáig – és > vélhetően még jó ideig – grammatikával foglalkozunk a nyelvtanórákon. A > kommunikációs anyagrészeket egy reményekkel várt, vírusmentes későbbi > időszakban tervezem átvenni. Sajnos a távoktatás során azt tapasztaltam, h” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s