Felkészülni, vigyázz… felvételi!

  • szólások, amikből soha nem elég…

Amikor már a könyökünkön jön ki a sok érvelő fogalmazás, és a tananyagot is átismételtük az 5. osztálytól kezdve (és mindenki úgy érzi, hogy nem tud semmit 😦 ), egy kis szórakozva gyakorlás az utolsó hétre:

Szólásokból, régies-népies kifejezésekből soha nem lehet eleget gyakorolni. Mindig van újabb és újabb, amit nem ismernek. Kedves kis írásra bukkantam a közelmúltban kiadott Olvasmányok 7-8. osztályosoknak című gyűjteményben. (Innen letölthető: https://www.tankonyvkatalogus.hu/site/kiadvany/NT-11720)

Az írás szerzője Podmaniczky Szilárd, címe: Egy kisváros éves látképe (75. oldal). Igazi blődli, ezért is élvezik a gyerekek, de minden mondatában egy-egy szójáték rejlik, érdemes fellapozni. Mi úgy olvastuk a nyolcadikosokkal, hogy minden mondatot más-más gyerek kapott, majd magyarázta az adott szólást, kifejezést. Emellett olykor kitekintettem a témához illő egyéb szólásokra, kifejezésekre is, pl. az eladó lány kapcsán a hajadon, hajadonfőtt, párta, pártában marad, bekötik a fejét, háztűznéző stb. is szóba került.

Élvezetes és hasznos!

2021. január 18.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s