Muglik, mások – és óvatos ráadás

A mugli fogalmát a Harry Potter óta ismerjük és használjuk, hála Tóth Tamás Boldizsárnak, a könyvsorozat fordítójának  (később a filmek magyarszöveg-írójának). Magyarra varázstalannak fordítják. Fantasztikusan találó fogalom, többször is segítségemre jött egy-egy mű értelmezésekor. Néhányat ismertetnék ezekből.

Ötödikesekkel szoktam megnézni etikaórán A kis herceg 2015-ös filmadaptációját (erről bővebben: https://magyaroramegminden.com/2019/04/26/neha-kepet-is-szavakkal-koritve/). Ennek feldolgozásakor is „kapóra jön” a muglik kifejezés; értsd: szürkék, a társadalom robot-üzemmódban működő, fantáziátlan tagjai; szemben a szomszédban lakó öreg pilóta színes, varázslatos világával.

A csak felirattal elérhető Summerhill című filmet – éppen a felirat okán – hetedikesekkel nézzük. Itt is megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=QlfuQqVMu0Y Itt a tanfelügyelő és hívei testesítik meg a muglikat.

Maradva a hetedikeseknél: sajnos a jelenlegi OFI-s irodalomkönyv novellaválogatása nem ezt a korosztályt célozza meg… Elolvastuk a Hét krajcárt, el A Balke család mérlegét, próbálkoztam a többivel, de látva tanítványaim örömtelen arcát, segítségül hívtam a 2020-ban megjelent Olvasmányok a 7-8. osztályosok számára című kortárs válogatást. Valami rejtélyes oknál fogva a 7. osztályos részben többnyire nagyepikai részleteket kínálnak a szerkesztők… Hogy legyen így fogalmuk a nebulóknak a kisepikáról? Hát olvastunk a 8.-os válogatásból, aztán gondoltam egy nagyot, és saját válogatást készítettem: Ottlik Gézától Lázár Ervinen át Dino Buzzatiig.

Lázár Ervintől egyik kedvencem a Ló a házban. (Pl. itt: https://www.szepi.hu/irodalom/lazar/buddha/buddha02.html)

Varázslatos, szeretetteljes apa-fiú-kapcsolatnak lehetünk itt tanúi, ellentétben a mugli főhivatali nyomozóbiztossal. A gyönyörű kulcsmondat talán ez:  „Repültek. A biztos feje fölött ezer fényévnyire.”

Miután megbeszéltük a megbeszélnivalókat, felidéztem egy régesrégi filmélményemet, az apa-fiú-kapcsolat apropóján. Óvatosan vetettem föl hetedikeseimnek, tartva attól, hogy – mivel a kis főhős csupán 6-7 éves – „dedósnak” fogják tartani. De mivel meggyőződésem, hogy minden tálalás kérdése, hát kérdezősködtem: kinek van kisebb testvére, emlékeznek-e, hogyan fogadták a születésük hírét, féltékenyek voltak-e stb. (A film fő kérdése ez: hogyan mondják el a kisfiúnak, hogy kistestvére lesz.) Ezek után arra szavaztak, hogy nézzük meg a filmet. 🙂 Az 1972-es film: Hahó, a tenger! itt tekinthető meg két részletben: https://www.dailymotion.com/video/x59mcyp és https://www.dailymotion.com/video/x59md29 — ez éppen alkalmas a két etikaórán való megtekintésre, és a beszélgetésre is jut idő. Lenyűgöző, amilyen külön világot épít apa és fia, ahova bármikor vissza tudnak vonulni, s amilyen szeretetburok veszi őket körül. Külön világuk tárgyiasul is: egy csodálatos, forgó valami, dolog, aminek saját bevallásuk szerint sincs értelme – de kell-e, hogy mindennek legyen értelme? Beleépítették az egész világot, benne van az összes együtt töltött óra, beszélgetés, a lelkük. Amikor eltörik valami a konyhában, és kupacba söprik az üvegcserepet, apa és fia cinkosan kacsint egymásra: „Beépítjük?” És megy az üvegcserép is a csodadologba, ami aztán a megérkező kistestvér kiságya mellett találja meg végső helyét. (Nehezen tudom megállni, hogy ne elemezzem a képzeletbeli ló és a tenger-motívum szerepét, de meg kell tanulni megálljt parancsolni. 🙂 )

Ebben a filmben nincs mugli. De a legjobb védekezés a muglik ellen az efféle szeretetburok.

A címben szerepel az óvatos szó. Nem garantálom, hogy minden osztály megnézi ezt a filmet. Óvatosan tálaltam, mi megnéztük. Érdemes próbálkozni, hiszen ott van még bennük a kisgyerek. 🙂

2021. február 18.

Hírdetés

3 gondolat “Muglik, mások – és óvatos ráadás” bejegyzéshez

 1. Kedves Éva! Örömmel fogadom minden bejegyzésedet, és sok ötletet hasznosítok is. Bevallom, kezdőként (is) aranybánya ez a hely. Én is sokat küszködöm azzal, hogy az irodalom tankönyv olvasmányai (versei…) többnyire hidegen hagyják a gyerekeket. Épp ezért rögtön felcsillant a szemem, mikor megláttam ebben a posztban, hogy te saját listát állítottál össze. Sajnálom, hogy nem osztottad meg, de egyben kérdezem is: nem lehetne-e közkinccsé tenni? Nagyra értékelném, mert igazán hasznos lenne számomra. Köszönöm és további jó munkát kívánok! Zita

  Kedvelés

  1. Kedves Zita! Igazán mindent meg szoktam osztani, ezt is szívesen. A “lista” itt csupán néhány cím – az én saját ízlésem szerint, és aszerint, hogy mennyire továbbgondolható. Mint írtam, Lázár Ervintől ezúttal a Ló a házban került feldolgozásra, de ha beütöd a nevét a keresőbe, találsz más írásokat is, amelyeket a távoktatás során dolgoztunk fel.
   Ottlik Géza: Az utolsó mese – ez a rövid írás szintén elgondolkodtató. Tőle olvassuk még az Uszodai tolvajt, és megnézzük ennek a filmadaptációját is (ezt a régi egri uszodában forgatták, ismerős a gyerekeknek). Erről is találsz írást itt a blogban, össze szoktuk hasonlítani a novellát a filmmel.
   Henrich Bölltől (akitől a Balke családot is olvastuk) következett a Beszélgetés a tengerparton c. tanmese, ami nagyon-nagyon aktuális napjainkban! Még etikaórára is jó.
   Mint említettem, a kortárs szöveggyűjteményből mazsoláztunk, legutóbb pedig a rengeteg jó Buzzati-novella közül a Megszólításokat olvastuk. Nagyon tetszett nekik, izgalmas feladatot is kaptak, hamarosan írok róla.
   Ki ne hagyjam A néhai bárány c. klasszikust: ebben a népmesei elemeken kívül a hagyományos epikai szerkezetet követtük nyomon – aminek már híre-hamva sincs a kortárs novellákban. 🙂
   Persze ez az én válogatásom, erre az osztályra. Másnak nem biztos, hogy ez a megfelelő.
   Minden jót!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s