Néhány feladat A Pál utcai fiúk feldolgozásához – távoktatásban

Habár több bejegyzésem is foglalkozik Molnár Ferenc regényével (a keresőbe írva megtaláljuk őket), ezek többségükben „élő” oktatáshoz kötöttek, gyakorlatközpontúak. Néhány, kifejezetten távoktatáshoz való feladat következik.

Semmi extra, de hátha valakinek jól jön! 🙂

A ráhangolódáshoz kezdem két nagyon hasznos oldallal, amelyeket bizonyára sokan megtaláltak már és alkalmaznak; az egyik a Petőfi Irodalmi Múzeum összeállítása:

Az ehhez kapcsolódó kérdéseim nem igényelnek kreativitást, inkább csak annak előmozdítására szolgálnak, hogy figyelmesen, elmélyülten kalandozzanak az interaktív térképen:

1. Mi mindennel játszhattak a pesti gyerekek a 20. század elején?

2. A regény szereplőit részben valóságos iskolatársairól mintázta az író. Sorolj fel néhányat közülük!

3. Hol írta Molnár Ferenc a regényt?

4. Sok nyelvre lefordították a könyvet. Itt, ezen az oldalon hányféle idegen nyelvű könyv borítóját láthatod? (léptetni kell)

5. Létezik-e még Budapesten a Grund helyszíne?

A másik egy Sutori-oldal, Sáry Zsuzsanna összeállítása:

https://www.sutori.com/story/molnar-ferenc-a-pal-utcai-fiuk–DbxffVYLmAGHPPSF5Jy39p4s?fbclid=IwAR3seE1cFKR2ArrN9rFQu7Qj53XfoE7Sxh0bncQq4fyByN0czwiKofoSflI#.XqVB_RIfQmB.facebook

(És bizonyára még rengeteg van; az én diákjaim ezeket nézegették nagy élvezettel.)

Itt csak annyit kérdeztem tőlük, melyik része tetszett leginkább az összeállításnak, és miért. Gyönyörű válaszok születtek a kiskamaszok tollából, olyan kifejezésekkel, amilyenek élőszóban nem hangzanak el – ebben a korban szégyellik egymás előtt az érzelmeiket. Persze a listavezető a Mi vagyunk a Grund volt. Az indoklások közül néhány (figyelem, 5.-es vagány fiúk írták!): Azért tetszik, mert elképesztően szép… Azért tetszik, mert úgy éneklik, hogy nagyon jó lenne köztük lenni…

Az alábbi feladatok inkább továbbgondolások, véleménynyilvánítások.

  • Mindig nagy sikere van a játékos szereposztásnak: Képzeld el, hogy az osztályból vagy a tanárok közül kell kiválogatnod a regény szereplőit! Kikre osztanád a főbb szerepeket? Ossz szerepet legalább 5 Pál utcainak és 3 vörösingesnek! (A válaszokat közzétettem a kurzusban, nagy volt a derültség!)
  • Néhány kulcsfogalmat találsz a regénnyel kapcsolatban, írd melléjük, ki vagy mi jut eszedbe róluk! Kerek, teljes mondatokat kérek, gépelve. Ha kézírást küldesz, kérlek, tollal, szépen írj, álló fotót küldj.

1.barátság

2.becsület

3.összetartás

4.erőszak

5.megvesztegetés

6.megbocsátás

7.hiábavaló

  • Védd a vörösingeseket!

Egyértelmű, hogy a történetben a Pál utcaiaknak drukkolunk, a vörösingesek pedig az ellenség, őket megvetjük. Vagy mégsem ennyire egyértelmű? Vizsgálódj egy kicsit az ő szemszögükből! Írj 2 érvet ellenük, ami nem tetszett a viselkedésükben vagy szándékaikban, és írj 2 érvet, amivel “védelmükre” kelsz, mert szerinted nem negatív dolog. (Lehet szereplőkről is írni, nem csak a csapatról közösen.)

Fogalmazhatsz így:

Nem volt szép dolog…

illetve:

Szép dolog volt /elfogadható dolog volt / tisztességes dolog volt…

  • Válassz ki A Pál utcai fiúk című regényből 5 szereplőt, és gondold át, írd le, hogy mit kérdeznél tőlük! Gondold át és írd le azt is, mit válaszolnának!

5 szereplő, 5 kérdés, 5 válasz – ez a feladat.

A kérdések tartalmasak legyenek! Pl. Miért döntöttél úgy…, Mit éreztél, amikor…, Mire gondoltál, amikor… stb.

Kissé hasonló, de talán érdekesebb a következő:

1.Melyik jelenetet ábrázolja az alkotás?

2. Hol játszódik ez a jelenet?

3. Kik a szereplői? Nevezd meg őket!

4. Minden egyes szereplő fejéhez képzelj egy szövegbuborékot, és írd le, mit gondolhat, mi járhat a fejében!

Végül azok számára is kell feladat, akiknek nem kenyere a szó:

  • Tervezz játszóteret!

Valóban létezik Budapesten egy játszótér, amely a grundot mintázza, de ez talán inkább rendezvényhelyszín, üzlet. Tervezz egy játszóteret a regény alapján, de ne csak farakások legyenek ott, hanem a fantáziád szerint más játékok, amelyek felidézik a regényt! A játszótér egyik része akár fás-lombos is lehet, és a Füvészkertet is jelképezheti, rád bízom.

Rajzokat kérek, leírással, 5-féle játékról. Szabadtéri legyen!

(Megjegyzés: a kivitelezésben segíthet egy másik, a Toldival kapcsolatos ötletem:

https://magyaroramegminden.com/2021/03/10/toldi-elmenypark-tervezese-6-osztalyban/)

  • Makettkészítés

Elkészítheted a Grund makettjét, a regényben szereplő térkép alapján. Kérlek, természetes anyagokkal dolgozz, kertes házban lakók előnyben, de kintről, egyéb helyekről is gyűjthetsz anyagokat. Botokból képzelem a farakásokat, Janó kunyhóját esetleg kartonból (de ne fehérből), vagy hullámpapírból, de ha van jobb ötleted, jöhet! A gőzfűrészt ne feledd! Homokból pici homokbombák is lehetnek a farakások tetején. Ha elegyengetett földdel megalapozod, árkot is készíthetsz a leírás alapján. Lehet kerítés, 2 kapu is. Papírból zászló is. Több fotót is kérek róla, jól fotózd körbe!

Nem szóltam még a számtalan játékos, interaktív feladatlehetőségről, ezeket mindenki „gyártja” és alkalmazza. Én az irodalomtanításban nagyon fontosnak tartom a gondolkodtató, olykor erkölcsi állásfoglalásra, de mindenképpen véleményalkotásra késztető feladatokat, a kérdések több nézőpontból való megközelítését.

2021. március 17.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s