Fogalmazási gyakorláshoz

Ilyenkor, a tanév elején gyakran íratunk a gyerekekkel házi fogalmazást a nyár élményeiről. (Szeretem a személyes fogalmazásaikat olvasni, nagyon sokat elárulnak kis szerzőikről…) Én ilyen címet szoktam adni: A nyár legboldogabb napja; vagy: De jó volt! Felhívom a figyelmüket, hogy egyetlen élményt válasszanak a sok közül, és azt részletezzék. Így is hajlamosak „leltározni”, azaz pusztán felsorolni, mi mindent csináltak, merre jártak. Íze, színe, illata, hangulata legyen mindennek! – ezt is külön kérem tőlük, vagyis úgy írjanak, hogy mozgásba lendüljenek az érzékszerveink. Ellenpéldának felolvasom/kivetítem nekik a következő fogalmazásrészletet: figyeljék meg, mi a hiba!

Júniusban egy reggel beültünk a kocsiba, és elindultunk a Balatonhoz nyaralni.

Útközben zenét hallgattunk, beszélgettünk, néztük a tájat. Valamennyit aludtam is, mert korán keltünk. Amikor megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást, kipakoltunk, és mentünk fürödni a tóhoz. Miután kifürödtük magunkat, egy étteremben megebédeltünk, majd pihentünk a szobában. Délután megint fürdés és játék következett a vízben, bár anyukám inkább csak a parton napozott és olvasott. Este sétáltunk egyet a bazársoron, minden kirakatot megnéztünk, sok ember nyüzsgött az utcán.

Este 11-kor kerültünk ágyba, azonnal elaludtam.

Nem szoktak rájönni, mi a hibája ennek az egyébként takaros kis fogalmazásnak: nincs benne egyetlen melléknév se! Ettől száraz, sótlan.

A feladat: tegyék hangulatossá, „töltsék fel” melléknevekkel! A milyen? és a hogyan? kérdést tegyék fel magukban, azzal bővítsék a szöveget.

Az is nagyon fontos, hogy személyessé tegyék elbeszélésüket. Ne csak a tényeket írják le, hanem azt is, nekik milyen érzés volt mindez. (Jólesett a forróságban belecsobbanni a hűvös vízbe.– és itt már szó eshet a hangulatfestő, hangutánzó szavakról is….)

Vigyázat, hajlamosak a túlkapásokra! 🙂

2021. szeptember 4.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s