Zenei ötletek évnyitóra

A mi iskolánkban már jó néhány éve az alsósok szerkesztik és adják elő az évnyitó műsorát. Csupa kipróbált, jól bevált és – mivel évnyitói alkalmazásuk mind saját ötlet – talán nem elcsépelt zeneszámot ajánlok most abból az időből, amikor még – vezetésemmel – a felsős énekkar is része volt a műsoroknak. Nekünk szerencsénk van két szempontból is: egyrészt kiváló zongorista kollégám örömmel és magas színvonalon kíséri az énekkart, másrészt 1990-ben a kollégákból is összeállt egy kis kórus, amely rendszeresen énekel hol a gyerekekkel, hol önállóan is. Ezeket a zeneszámokat is mind énekelve, élő kísérettel adtuk elő (a zongora mellett mindig bevonom a gyerekek közül a hangszeren tanulókat, a leggyakoribb a furulya és a különböző ritmushangszerek). Ha ez nem megy, gépről bejátszva is hangulatossá tudják tenni a műsort. Íme az ötletek:

  • Ez még nem énekszám, de tuti tipp: Volt úgy, hogy az évnyitó kezdete előtt már jó fél órával pezsdítő indulók szóltak az iskolaudvaron, bezengve az egész környéket:

pl ez: https://www.youtube.com/watch?v=eab_eFtTKFs

vagy ez: https://www.youtube.com/watch?v=k9IDDYTeLfQ

vagy ez: https://www.youtube.com/watch?v=pgB56MKLawE

  • Bizonyára sokunk emléke ez a szám – most tekintsünk el a kliptől! 🙂 Évnyitóra, osztálytalálkozóra is jó (én iskolánk 40 éves évfordulójára „dobtam be” 120 fős énekkarral – akkori és régi diákok, aktív és nyugdíjas tanárok részvételével):
  • A Twist Olivér betétdala, tipikusan olyan szám, amit tanárok és diákok felelgetősen énekelhetnek, mi is úgy tettük – legelőször 1990-ben, azóta több iskolában hallottam műsorra tűzve. A felvételen 1.47-től énekli a kisfiú, innentől ajánlom énekelni/bejátszani. (Egyébként egri előadás!) A bevezető taktusokat egy dob is színesebbé teszi.
  • A következő dalt így adtuk elő: egy régimódi vekkerórát csörgőre húztunk, és a csörgését a mikrofonba „eresztettük”. Ezután indult a dal:

Ez koncertfelvétel, az eredetiben nincs ennyi „bababamm”, mi csettintgettünk egy visszafogott közjátékkal, utána pedig ismételtünk. Ha gépről megy, a bababammnál le lehet keverni vagy halkítani, és jöhet pl. egy vidám vers. (Az elején a csörgőóra helyett stílusos az iskolacsengő is, de a reggeli hangulatot bejátszott kakaskukorékolás, madárcsicsergés is segíti… 🙂 )

  • A Generál együttes száma is nyerő volt, többször is előadtuk tanár+diák formációban:
  • A dzsungel könyve c. musicalből:
  • Figyelem! A következő zeneszám (Valahol Európában) 3.34-től illik a témához, legalábbis mi így énekeltük. A zenei előzményekből kreált egy előjátékot a zongoristánk, majd jött az ének: Írtam, rajzoltam, jól kigondoltam…” A különleges báját az adta, hogy – tájékozódva az óvónéniknél a muzikális kicsikről – az új elsősöket is bevontam a szám játékos végébe: dobbal, apró cintányérokkal működtek közre.

Vidám készülődést mindenkinek!

2021. augusztus 4.

2021. augusztus 4.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s