Várom is meg nem is

Praktikus fogalmazástéma nyolcadikosoknak 🙂

Ha van nyolcadikos osztályom, ősszel meg szoktam íratni velük a fenti címmel egy fogalmazást, aminek én adom meg a kezdő mondatait:

Különös hangulatban telt ez a nyár. Sokszor gondoltam arra, hogy ez lesz az utolsó évem az általános iskolában. A jövő nyáron már nem ide fogok tartozni. Várom is meg nem is azt a következő nyarat…

Innentől aztán tetszés szerint folytathatják, fejthetik ki a témát. Biztatom őket – a cím is ezt sugallja –, hogy tekintsenek egy kicsit vissza az elmúlt évekre, milyen volt ez a nyolc (még csak hét) év; de előre is nézzenek, mit gondolnak a jövőről, mi vár rájuk. Otthoni feladatként adom, hogy legyen idejük megfontolt, szép gondolatokat írni.

S hogy miért praktikus mindez? Mindnyájan ismerjük a júniusi hajrát, amikor a ballagás minden gondja ránk szakad, magyartanárokra. Műsor, versek válogatása, búcsúztató beszéd a hetedikesek részéről, búcsúbeszéd a nyolcadikosoktól… Ezek a fogalmazások a tapasztalatom szerint jó alapnak bizonyulnak: egy osztálynyi írásban rengeteg szép gondolat felbukkan – már csak össze kell illeszteni, kikerekíteni egy beszéddé – hiteles marad így, hiszen az ő saját gondolataik. (Nekem nem vált be, amikor „direkt” búcsúbeszéd írását kértem tőlük, leblokkoltak. Így, ezzel a címmel jobban megnyílnak.)

Ha mégsem választjuk ezt a megoldást, a második félévben, már a felvételik után, amikor mindenki tudja, melyik középiskola várja őt, kérhetünk egy másféle fogalmazást. A népszerű szerenádos dal címét kölcsönzöm ilyenkor: Húsz év múlva. Érdekes azon elgondolkozniuk és papírra vetniük, milyennek képzelik magukat két évtizeddel később. Ilyenkor is megfogalmazódnak olyan gondolatok, amelyeket fel lehet használni a ballagási beszédhez. 🙂 (És ha nem, akkor is gyönyörködtető, amiket írnak.)

De vigyázat! Vagy év elején az egyik, vagy év végén a másik. A kettő már sok, unalmas nekik.

Tartalmas nyolcadikos tanévet minden érintett kollégának, diáknak!

2022. szeptember 13.

Hírdetés

Egy gondolat “Várom is meg nem is” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s