Mondjam vagy mutassam?

Insta-videó a kommunikációórán

(Ehhez a bejegyzéshez kapcsolódva: https://magyaroramegminden.com/2019/01/18/szakmai-artalom-2/)

Apró kis ötlet, de nagyon feldobja az óra hangulatát – ezért érdemes inkább a végére hagyni… 🙂 A kommunikáció nem nyelvi jeleiről szólva immár nemcsak Menő Manó, hanem ez a néhány másodperces filmecske is segítségünkre jöhet: https://shortest.link/3-Pf

A beszéd közbeni kézmozdulatok ösztönösek, öntudatlanok; nálam például igencsak élénken működnek. Megfigyeltem, hogy amikor új ötödik osztályt kapok, a magyarázatom közben a gyerekek csodálkozva feledkeznek bele röpködő kezeim figyelésébe – aztán lassan megszokják. Ez a kis videó ilyen szempontból is nagyon tanulságos, azt illusztrálja, hogy az olaszok beszédét szinte mindig heves gesztikulálás kíséri. Mi a szerepe? Talán az, hogy vizuálisan is segít elképzelni a mondandót. Ennek aztán mulatságosan mond ellent az, amikor telefonálás közben műveljük ugyanezt – holott a látásérzékelés ilyenkor „kikapcsolt” állapotban van. Ez is az ösztönösséget bizonyítja.

Fontos tény, hogy agykutatók szerint a beszéd közbeni gesztikulálás serkenti az agyműködést, a hallgatóság pedig jobban figyel a kezével is magyarázó előadóra.

Ne fogjuk hát vissza a kezeinket – az órára pedig jó szórakozást!

2022. szeptember 21.

Hírdetés

Egy gondolat “Mondjam vagy mutassam?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s