Miniprojekt a székelyekről – énekórán

Bartók Béla Este a székelyeknél című műve kapcsán szoktunk egy kicsit kitekinteni, tágabb körben feldolgozni ezt a témát. Néhányuk kivételével – akiknél otthon is beszédtéma a történelem s az elszakított magyarság – vajmi keveset tudnak a gyerekek arról, kik is azok a székelyek, hol élnek, milyen nyelvet beszélnek – igen, ezt is magyarázni kell! Így aztán a mű címe se mond nekik az égvilágon semmit.

A tanterv 5. osztályban ajánlja ezt a zeneművet. Ebben a korban nem zúdítok rájuk sok ismeretet, inkább érdekességeket, megfogható, felfogható mozzanatokat hozunk szóba.

Mielőtt elkezdenénk a feldolgozást, szorgalmi feladatokat adok a gyerekeknek:

  1. Mi történt 1920. június 4-én Trianonban? Mi lett a következménye? Egy mondattal válaszolj!
  2. Keress jellegzetes székely kapuról fotót, nyomtasd ki vagy rajzold le!
  3. Hozz egy jellegzetes székely viccet!

Az 1. kérdést nem bonyolítom túl, hiszen nincsenek hozzá történelmi ismereteik. Mindannyian láttak már Nagy-Magyarország-térképet, és ismerik a mait. Meg szoktam kérdezni: ki az, akinek a nagyszülei egy másik városban élnek? Nos, képzeljétek el, hogy egy napon máshová kerül az országhatár, és a nagyszüleitek egy másik ország lakosai lesznek, anélkül, hogy kimozdulnának otthonról. Ugyanaz a ház, ugyanaz a kert, utca – mindez immár egy másik országban…

Saját családi ereklyéim közül is bemutatok néhányat: édesanyámnak egy iskolai füzetét, beszédes első és hátsó borítóval:

A hátsó borító részletezi az elszakított területekkel elveszített erdőket, ásványi kincseket, vasútvonalat stb. Bemutatom nagymamám és húga fotóját, akik Kolozsvárról menekültek át az anyaországba; ott jómódú, megbecsült polgárok voltak – a hat testvér közül a fiúk jogot tanultak, a lányok tanítóképzőt végeztek –, de mivel jegyző édesapjuk nem akart a Román Királyságra fölesküdni, vállalták az áttelepülést s az életük újrakezdését.

Bemutatom a menekültigazolást is:

A székely kapukat szintén nagyon fontosnak tartom: nemcsak tetszetősek, szépek, sokfélék, de a kultúrájuk, a lelkületük is ott van ezekben a faragásokban. Elmondom, hogy a székely kisfiúk zsebében már igen korán ott volt a bicska, gyerekkorukban kezdték tanítani őket a faragásra, s bizony nagy szégyen volt, ha a porta kapuját s a bútorokat nem a család férfijai faragták. A kapuk feliratát is érdemes böngészni.

A székely viccek pedig ismét csak sokat elárulnak a székelyek mentalitásáról, szűkszavúságáról, furfangos, „góbé” hajlamáról.

Még mindig nem a Bartók-mű következik, előbb megtanuljuk a Székely himnuszt. Ennek mentén is sok megbeszélnivaló adódik, szélesedik a látókör. Miért nem rímel az utolsó két sor? Elkerekedik a szemük, amikor elmondom, hogy sem ezt, sem a magyar Himnuszt nem volt szabad nyilvánosan énekelni Romániában. A Székely himnusz ezért nem nyomtatásban, hanem szájhagyomány útján terjedt. Eredetileg kissé más volt a szövege, a jelenlegi változat a „nép ajkán” alakult ilyenné. Csaba királyfi mondája is szóba kerül, lenyűgöző a csillagösvényes történet.

Így aztán mire a 3. órán végre eljutunk a Bartók-műig, már ötödikesekhez illően egészen sokat tudunk erről a világról. Hátravan még a többszöri meghallgatás (zongora-, majd zenekari átirat – melyik tetszik jobban?) s közben a képzelt filmforgatás. Lassú rész: kinyílik a székely kapu, belépünk… Gyors rész: odabent vidámság, mulatozás, tánc – és így tovább.

Szeretem ezt az anyagrészt, sok-sok beszélgetést kínál, megmozgatja a gyerekeket is a gyűjtőmunka; a viccmesélés rendkívül szórakoztató – és a lényeg: jó sok minden bekerül e néhány óra alatt abba a jelképes székely tarisznyába! 🙂

Egy kisfiú igazi széki kalapot és saját faragású botját hozta be megmutatni

2022. szeptember 26.

Hírdetés

Egy gondolat “Miniprojekt a székelyekről – énekórán” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s