Feladatlap a múltból…

Kölcsey Himnuszának feldolgozásához

Valaha, a ’70-es években létezett egy pedagógiai kísérlet, a „programozott oktatás”. Ennek lényege, hogy a diákok önállóan dolgoznak fel egy-egy anyagrészt konkrét útmutatást adó, lépésről lépésre megszerkesztett feladatlapok segítségével. (Boldogult gimnazista koromban mi is dolgoztunk így néhanapján.)

Ennek mintájára – a kíváncsiság kedvéért: vajon boldogulnak-e a gyerekek az én magyarázatom nélkül, pusztán írásbeli útmutatást kapva egy nem könnyű vers feldolgozásával – én is összeállítottam egy ilyen „programozott feladatlapot” valamikor a 2000-es évek elején. Csoportokban dolgoztak a gyerekek; addigra már memoriterként megtanulták a teljes szöveget, megismertük a minden művészeti ágban fellelhető romantikus elemeket, „kellékeket”, részletesen megismerkedtünk Erkel két nagy operájával, megtanultuk táncolni a palotást – tehát nem volt ismeretlen ez a kor művészeti szempontból sem. Az önálló feldolgozást úgy kell érteni, hogy én természetesen jelen voltam, megszólíthattak, kérdezhettek, de csak útmutatást adtam, nem választ.

Nos, mint annyiszor, kezdetben ment is a dolog. Amikor évekkel később ismét elővettem ezt a feladatlapot – a dolgok úgy álltak, hogy már megismertük a fentebb említetteket, mire sorra került a Himnusz –, és mit tapasztaltam? A gyerekeknek nem volt türelmük a lépésről lépésre haladáshoz, ide-oda lapozgattak, nem sorrendben, hanem tetszés szerint válaszolgattak a kérdésekre. Márpedig itt előfeltétel a pontos sorrend!

Azóta csak szorgalmiként, választhatóan adom ezt az anyagot, otthoni munkára, ismétlő-áttekintő feladatként, így bevált. Mindig akad néhány gyerek, aki kedvvel foglalkozik vele.

Ezért döntöttem úgy, hogy közzéteszem. Habár a mai, digitális világban igencsak korszerűtlennek számít, talán mégis hasznosítható, akár részleteiben is.

Sok sikert hozzá!

(Fontos kiegészítés: a feldolgozás “klasszikus”, a 7. osztályos gyerekeknek felfogható mélységig elemzi csak a verset. Figyelmen kívül hagyja tehát a napjainkban is folyamatosan megjelenő újabb és újabb, a Himnuszhoz kapcsolódó adalékokat, nézőpontokat.)

2023. március 19.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s