Még mindig mese

Meseprojekt(szerűség) korunk gyermekének

Ahány gyerek, annyiféle… mégis, valahogy egy-egy osztály együttesen is mutat valamiféle arculatot. Ugyanazt a témát egyiknél így, másiknál úgy közelítem meg.

Itt van például a mese. A legutóbb bemutatott meseprojekt (Mesefa-csodafa-csodakert) nem minden osztálynak élményszerű. Kiötlöttem egy másik módszert, szerintem távolabbra ugrik a mesék lényegétől, de a gyerekek nagyon élvezték, és végül is alászálltak a mesébe… Csupa kompromisszum a pályánk, különösen manapság.

Míg a Mesefánál az ősi tibeti mondás volt a mottó: „Nem az a fontos, amit létrehozunk, hanem az, amivé eközben mi magunk válunk”; ez a tevékenységsor kifejezetten „produktum-centrikus”. A kínált feladatok sikerén felbuzdulva a feladatokat átemeltem később más projektekbe is, ld. a későbbiekben.

És hogy miért „-szerűség”? Mert a szó szigorú értelmében nem tekinthető hagyományos, tantárgyközi projektnek. (Bár a kreativitás és a napjainkban annyira fontos üzleti szellem igencsak előtérbe kerül 🙂 )

Íme a feladatsor:

1. Készíts választott társaiddal együtt programajánló prospektust:

Tölts egy hétvégét a kristálytiszta palotában!”

címmel! A program péntek délutántól vasárnap estig tartson, és írd le részletesen az egyes választható programokat! Képzeld el a helyszínt, és meséld el leendő „vendégeidnek”! Írd le azt is, hogyan lehet megközelíteni azt! Ne felejtsd el feltüntetni az étlapot! Munkád tetszetős legyen, díszítsd rajzokkal!

2. Tervezz választott társaiddal együtt „elvarázsolt kastélyt”

  Árgyélus nyomában

címmel! A kastély szobái a mese helyszíneit kövessék! Munkád olyan legyen, mint egy lapozgatós képeskönyv: minden szobához részletes leírás és rajz is tartozzon! Szárnyaljon a fantáziád, de a mesére alapozz!

3. Az előző (2.) feladat változata: ne „elvarázsolt kastélyt”, hanem „mesevasutat” tervezz! Itt különösen ügyelj, hogy a mesére alapozz! A részletes leíráson és a rajzokon kívül itt szükség van egy pálya- illetve útvonaltervre is, amit egy felülnézeti térképen kell megrajzolnod, jelölve az egyes állomásokat.

4. Egyéni vagy csoportos munka is lehet: Tervezz díszleteket és jelmezeket egy képzelt mesejátékhoz a Tündérszép Ilona és Árgyélus alapján!  A jelmezek olyanok legyenek, amelyek a szereplő jelleméhez, tulajdonságaihoz illenek!

5. Képzeld, hogy varázsműhelyedben bűvös tárgyakat készítesz. Rajzold le ezeket a tárgyakat egy „katalógusba”, és költs hozzájuk rigmusokat (kis versikéket), amelyekkel egy képzeletbeli vásáron kínálgatnád őket! Itt elszakadhatsz ettől az egy mesétől, de maradj a mesék birodalmában! (Ez a munka is lehet egyéni vagy csoportos.)

(Megjegyzés: a katalógusszerkesztés helyett egy ideje már a webshop a nyerő. És hova jutottunk már a mesétől… ó, jaj!)

6. Mit mondanak a füvek, a fák a virágok? Mit a madarak, a felhők, az eső, a ház, az eresz? Indulj képzeletbeli sétára, akár az utcátokban vagy az iskola környékén, és írd le, mit „hallasz”, mit mondanának, ha megszólítanának az állatok, növények, a tárgyak?

helyszínek vágott.jpg

2018. szeptember 23.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s