A mesének soha nincs vége…

Életre kelt szereplők, varázstárgyak

Óraterv 5. osztályosoknak – még mindig a mesékhez

Mivel az ötödikesekkel ezekben a hetekben foglalkozunk a mesékkel, a kétféle – nagyon különböző! – meseprojektet megtámogatandó, íme egy óraterv is.

Módszerek: drámapedagógiai

A terem berendezése: egy nagy kört alkotva ülünk

Eszközigény: előre megírt cédulák; annyi (kicsit több) tiritarka gomb, ahányan vagyunk. (Lehet más tárgy is, én a privát gombgyűjteményemmel játszom.)

Időkeret: egy átlagos létszámú osztályban két összevont óra szükséges a játékok végigjátszásához.

Az óra menete:

A mesék világa csodálatos világ, megszoktuk, hogy mindenki és minden beszél.

Feladat: Húzz egy cédulát, ezen a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című mese egy szereplőjének a nevét olvashatod, de lehet, hogy tárgy vagy helyszín szerepel rajta. Nyilatkozz meg a szereplő, tárgy, helyszín nevében! Ügyelj az egyes szám első személyre! Alaposan fontold meg, mi járhat annak a szereplőnek, tárgynak stb. az „eszében”, lehetőleg olyan dolgot fogalmazz, amit nem részletez a mese, hanem a te képzeleted nyomán született! Minden megnyilatkozás után a többiek feladata, hogy kitalálják, kinek/minek a monológját hallottuk.

(Megjegyzés: természetesen más, éppen olvasott mesével is játszhatjuk.)

Varázstárgyak

Motiváció (előre megbeszélem a szereplőkkel): Valaki „beszorult”, a mesehős arra sétál, és kiszabadítja. A bajbajutott (népmesei fordulatokkal) hálálkodik, majd ad egy bűvös tárgyat, ami majd hasznára lesz, ha ő maga is bajba jut egyszer.

A kör közepére kiszórok mindenféle (színes, képes, figurás, régi és új) gombot.

Feladat:

  1. Nézd a helyedről a gombokat, bűvöld, vedd szemügyre őket! Figyelj, melyik „szólít” meg téged!
  2. Tapsra indulj, és vedd ki a kupacból a te gombodat! Ügyelj a társaidra, ne cívódjatok!
  3. Visszaülve a helyedre tartsd úgy a gombot, hogy mindenki lássa! Ha meglátod másnál a te választott gombodat, kerekedj föl, alkudozz, próbáld meggyőzni másik tulajdonosát, hogy cseréljen veled!
  4. A csere vagy létrejött, vagy nem. Barátkozz meg a helyzettel, fogadd el a gombodat! Hamarosan rájössz, hogy gombodnak bűvös ereje van, derítsd ki, mi is lehet az!
  5. Légy nagylelkű: nézz végig társaidon: vajon kinek lehet igazán szüksége a varázsgombodra?

Sorban mindenki nevezze meg egy mondatban gombja varázstudományát, majd menjen oda egy társához, ajándékozza neki! (Hogy ki hány ajándékot kap, ill. ki milyen nagylelkű; törekszenek-e arra, hogy mindenki kapjon – mindez sokat elárul a gyerekekről, én nem irányítom a folyamatot.)

A játék játszható vegyes tárgyakkal is.

Változat: a választott gomb nevében meséld el történetedet: melyik meseszereplő ruhájáról szakadtál le? Mi volt életed legboldogabb és legboldogtalanabb pillanata?

(A játék alapját Demeter Magdolna egri drámapedagógustól tanultam.)

Interjú 

(Ismertetve többek között Pethőné nagy Csilla módszertani könyvében, ezt fejlesztettem tovább a kérdezéstechnikákkal)

Párokban dolgozunk.

Egyikőtök válasszon egy mesehőst a Tündérszép Ilona és Árgyélus c. meséből, akinek a „bőrébe bújik”, a másik pedig kérdezze őt! Figyelem! Itt most ne tárgyak stb. nevében gondolkodjatok, hiszen a kérdező a döntések, cselekvések okaira, érzésekre kérdezzen majd! Javasolt fordulatok: Miért döntöttél úgy…? Jól döntöttél-e…? Nem bántad-e meg…? Ma is így döntenél-e…? Mire gondoltál, amikor…? Mit éreztél, amikor…? Elérted-e, amire vágytál…?  Ismét olyan dolgok fogalmazódjanak meg, amelyeket nem részletez a mese, egészítsétek ki képzeletetekkel!

gombok.jpg

2018. szeptember 24.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s