Madonna és Békegalamb

Gondolatok, tapasztalatok Ady szimbólumainak tanítása kapcsán

Mielőtt a “blokkóra” fogalma divatba jött, már igyekeztem mindig minél szélesebben kitekinteni, “megágyazni” annak az újdonságnak, amelyet éppen a diákfejecskékbe próbálok gyömöszölni… 🙂

Ady verseit olvasgatva elkerülhetetlen a szimbólumokról beszélni. Rajzoltatom a gyerekeket: felsorolok néhány fogalmat, ezeket sűrítsék valamiféle képi jelbe. (Persze ez csak az első lépés, később sok minden, így a napszak- és évszakszimbolika is sorra kerül – bár utóbbiról már sokszor, a népdaloknál, Petőfi Szeptember végén c. versénél stb. beszéltünk -, de most leragadnék a képeknél.)

A feladatnak egyrészt az a célja, hogy saját absztrakciójukat működtessék, másrészt viszont fel kell ismerniük az általánosan, hagyományosan használt jelképeket, szimbólumokat is.

Két fogalom jelképbe sűrítésénél volt érdekes tapasztalatom. A ‘béke’ fogalmát kivétel nélkül mindannyian a “Peace”-jellel ábrázolták. Fölvetettem nekik Picasso Békegalambját – még nem hallottak róla! Segítséggel aztán néhány gyerek fel tudta idézni az ószövetségi Noé történetét s a csőrében olajágat hozó galamb jelentőségét is. (Az olajág külön is elterjedt ókori béke-jelkép volt, erről is beszélünk.)

picasso-békegalambja.jpg

A másik – nagyobb! – meglepetést az ‘anyaság’ fogalmának képi ábrázolása szerezte. Tanácstalanok voltak nyolcadikosaim, legtöbben nem rajzoltak semmit, néhányan a kisbaba körüli tennivalókat szolgáló tárgyakat pl. cumisüveget, babakocsit, előkét rajzoltak. (Talán a reklámok hatása? A tárgyak eltúlzott szerepének hatása? Mindenesetre épp a fogalmi gondolkodásukat hiányoltam…)

Nos, bevezettem a Madonna-ábrázolás fogalmát. A mi kultúrkörünkben a ‘Mária a kis Jézussal’ –ábrázolás a legősibb, a legalapvetőbb.

Biztattam őket, nézzenek szét ebben a témában, s a nekik legjobban tetszőt próbálják lerajzolni-festeni, ha ez végképp nem megy, kinyomtatni. (Felhívtam a figyelmüket: a reneszánsz ábrázolásoktól kezdve egészen modern Madonna-képeket is találnak majd!)

madonna.jpg

Ugyanez a feladat a békegalambbal kapcsolatban is: válasszanak, rajzoljanak.

Egy biztos: húsvéthoz közeledve biztos, hogy a ‘Pieta’ fogalmát is hasonlóképpen megtanítom majd.

2018. október 17.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s