Még tart a reformkor!

… legalábbis a hetedikesek tanulmányaiban 🙂

Van, ahol már megírták a témazárót történelemből, van, ahol még nem, de az irodalomórák még javában Kölcsey és Vörösmarty jegyében telnek. S miért ne csatlakozhatnának mindehhez az énekórák is?

Ilyesmire gondoltunk, amikor Hunyadi-Buzás Éva kolléganőmmel második közös projektünket terveztük a tavalyi tanévben, akkor hetedikes osztályunkkal. Kihasználva azt a ritka alkalmat, hogy több tantárgy tananyagbeosztása is szinkronban dolgozza fel ugyanazt a korszakot, feloldottuk a tantárgyi határokat, és arra motiváltuk tanítványainkat, hogy az adatszerű tudáson túl merüljenek el a reformkor hétköznapi életének megismerésében.

Talán hasznos lehet valakinek még idén is egy-két ötletünk.

Ütemezés:

A projekt több síkon futott: egyrészt a tantárgyi órákon, itt „hagyományosan” dolgoztuk fel az anyagot; ezzel párhuzamosan pedig a diákok 2-4 fős csoportokban kidolgozták a választott témát, amit aztán a projektzárón bemutattak.

Az egyes tantárgyak ide kapcsolódó anyagai:

Történelem: a reformkor és a szabadságharc története

Magyar irodalom: Kölcsey Ferenc: Himnusz, Huszt

Vörösmarty Mihály: Szózat

Petőfi Sándor: A XIX. század költői, Nemzeti dal

Magyar nyelv: a korabeli stílus, a régies múlt idő, igealakok, patetikus emelkedettség, a szónoklat, szónoki eszközök

Ének-zene: a verbunkos; verbunkosok, Kossuth-nóták

 Erkel Ferenc – Egressy Béni: Hunyadi László

Liszt Ferenc: XV. magyar rapszódia

A palotás tánc koreográfiája

Rajz és vizuális kultúra: a választható feladatok közül több is (térképek, memóriakártyák, divatrajzok stb.) a tantárgy körébe tartozik. A romantikus stílusjegyek megértéséhez, bemutatásához segítségül hívtuk a nemzeti romantikus festményeket is.

Erkölcstan: reformkori példaképek, jellemek; nemesség a szó valódi értelmében, hazafiság régen és ma; hazaszeretet a sorsfordító időkben és a hétköznapokban.

Kísérő programok voltak:

 • Á. B. hagyományőrző huszár előadása a huszárság történetéről
 • tanulmányi séták a tanulói PPT-k alapján: reformkori és szabadságharcos emlékhelyek Egerben

szerződés jpg.jpg 

A választható feladatok voltak:

 

 1. Szerkesszétek meg egy képzelt reformkori újság egyik lapszámát! Nézzetek utána, milyen rovatok voltak a korabeli lapokban, ennek megfelelő legyen a szerkesztés. Képekkel is színesíthetitek. – 2 főnek ajánlott.
 2. Készítsetek képzeletbeli írásos interjút egy reformkori hírességgel (Pl. Görgeivel – a fegyverletétel kapcsán)! – 1-2 főnek ajánlott.
 3. Készítsetek divatlapot a korabeli divatnak megfelelően! Térjenek ki a rajzok a férfiviseletekre is és a női-férfi kiegészítőkre (kistáska, főkötők, kalapok, ill. sétabot, cilinder stb.)! Kitérhettek a gyerekviseletre is. – 2-4 főnek ajánlott.
 4. Nők a haza szolgálatában: http://mult-kor.hu/20110314_noi_sorsok_184849ben – 2 fő részére;

Ehhez kapcsolódóan: Fodrászszalon: készítsetek egymásnak korabeli frizurákat – hosszú hajúak előnyben! – és fotózzátok le több oldalról! Fűzzétek össze (lehet laminálni is) hajtogathatós leporellóba! Akár az összes lány bevonható!

 1. Készítsetek PPT-s előadást a reformkori színjátszásról! – 2 főnek ajánlott.
 2. Kutassatok utána, mit ettek a reformkor hírességei, készítsetek ennek alapján díszes étlapot! Segítség: http://ridikulmagazin.hu/cikk-mit-ettek-szivesen-a-reformkor-hosei.htm – 1-2 főnek ajánlott.
 3. Készítsetek útvonaltervet egy egri sétához, ami a szabadságharc egri emlékeit járja be! Készítsetek fotókat ezekről a helyekről, és vagy egy PPT-s előadás vagy egy papír formátumú prospektus legyen az eredmény! – 2-3 főnek ajánlott.
 4. Ha lett volna már facebook… Milyen facebook-oldalt képzelsz egy reformkori hírességnek / a magyar sereg parancsnokainak? (Móga, Bem, Görgei, Damjanich…)
 5. Készíts térképet az 1848. március 15-i pesti eseményekről! – 2 fő részére
 6. Készíts térképet a szabadságharc csatáiról! (A tk. és az atlasz alapján, esetleg https://zanza.tv/ alapján) – 2 fő részére
 7. Titkosírás – térkép? mely elvezet a kincshez (Találd ki, mi legyen a kincs = jutalom, a titkosírás szövege természetesen a reformkorhoz kapcsolódik. A kódot se felejtsd el, hogy a társaid meg tudják fejteni!) – 2 fő részére
 8. Légy nyelvújító! Találj ki kifejezéseket a „nyaktekerészeti mellfekvenc” mintájára! (egyéni vállalás)
 9. Készítsetek kártyajátékot! A kártyákhoz rajzoljatok is! Színes nyomtatót is használhattok! (A reformkor nagyjai, gyakorlati alkotások, a tanult fogalmak, események, csaták, stb.) – 3-4 fő részére
 10. Hasonlítsátok össze a 12 pontot és az áprilisi törvényeket! Mely pontok valósultak meg? –plakát / újságcikk – 2 fő részére
 11. A huszárokról szóló előadáson hallottak alapján készítsetek 10-15 kérdésből álló játékos vetélkedőt (pl. Legyen Ön is milliomos!) az osztálytársak részére! Az előadáson jegyzeteket készíthettek. – 2-3 fő részére

Az időkeretek igencsak fellazultak ennek a projektnek a megvalósításában. Történelemből Évával jóval hamarabb végére értek e korszak tárgyalásának, mint mi irodalomból, de sebaj, legalább a tárgyi ismeretekkel „megágyaztak” a lírai alkotások befogadásának. Éva a társasjátékok specialistája: sokszor, sokféleképpen alkalmazza ezt a módszert; itt összefoglaláskor és számonkéréskor „vetette be” – a gyerekek örömére (örömteli, de alapos munka volt, sok-sok előkészülettel, ráfordított idővel!).

társas.jpg

társas.jpg2.jpg

társas.jpg3.jpg

Hetedikeseink kezdetben nehezen szokták meg, hogy amit a különböző tantárgyi órákon hallanak, az „mind ugyanaz”, ugyanannak a korszaknak különböző lenyomatai. Hozzászokva az addigi tantárgyakra szabdaltsághoz, furcsa volt nekik, hogy utalunk, hivatkozunk az egymás óráin tanultakra.

Lassúbb lépésekkel, lassacskán feldolgoztuk az irodalom- és ének-zene anyag idevágó részeit is. Mindkét művészeti ágra erőteljesen hatott a romantika; az erre való ráérzés igen időigényes: rengeteg példát, illusztrációt, motívumot figyeltünk meg. Énekórákon eljátszottuk az Erkel-opera cselekményét, kiemeltük akkori aktualitását (a szabadságharc előtt, egy reményteli korban írták a szerzők). Bőséges időt kaptak a gyerekek az egyéni ill. csoportos munkák megalkotásához, majd elérkezett a projektzáró, a bemutatás. Természetesen nem egyenlő színvonalú, de gazdag, sokszínű munkákat vonultattak fel. Az értékelésnél nemcsak a bemutatott munkát, hanem magát a bemutatás mikéntjét, színvonalát is figyeltük.

Időben túlnyúlt mindezeken még két mozzanat: a PPT-ben megtervezett, történelmi emlékhelyeket bejáró sétára csak a március 15-i ünnepség napján kerül sor – így méltóbb volt, egészen más színezetet kapott a program. A történelmi séta terve itt látható:

https://drive.google.com/file/d/1ePvnzkiQeg4gJkwpT65a60FChbQeIwGU/view?usp=sharing

A másik a palotás tánc koreográfiája volt: a tánctanulást ősszel kezdtük el, de ez igen lassú folyamat; amikor azt tapasztaltam, hogy már nem öröm a gyerekeknek, tavasszal tértünk rá vissza. (A lépéseket ifjúkoromból, hajdani szalagavató bálunk óta őrzik tagjaim… 🙂 )

 

blogba vágott.jpg7.jpg

blogba vágott.jpg6.jpg

blogba vágott.jpg5.jpg

blogba vágott.jpg4.jpg

blogba vágott.jpg2.jpg

blogba vágott.jpg3.jpg

Képek az elkészült munkákból:

divatlap.jpg

 

divatlap.jpg2.jpg

frizu.jpg

 

frizu.jpg2.jpg

 

frizu3.jpg

Ref.kor-nyelvúj.jpg

reformkor faliújság vágott.jpg

2018. november 14.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s