Előgyakorlat

“Előgyakorlat” egy versklip készítéséhez (ld. https://magyaroramegminden.com/2018/11/18/elkeszultek-a-versvideok/) – egyelőre csak elméletben

Íme egy komplett, kidolgozott óraterv az első próbálkozásokhoz:

Ady Endre: Párisban járt az Ősz

Fejlesztési területek: Befogadói képességek, belső képteremtés, kreativitás, elvonatkoztatás, a szimbólumok, költői képek felfejtésére való képesség, az elsődleges és mögöttes jelentés észlelése a ráérzés szintjén. Együttműködési készség.

Az óra didaktikai feladata: Költői szöveg továbbgondolásán alapuló kollektív alkotómunka.

A tanítandó ismeretek: A „lírai én” mint a korszak verseinek fontos eleme fogalmának mélyítése. A szimbólum fogalmának bővítése, mélyítése, az évszak- és napszakszimbolika ismétlése. A házi feladatban a szóképek, alakzatok ismétlése; szerepbe helyezkedés.

Módszerek, munkaformák: Asszociációs játék, gondolattérkép, tanulói referálás, tanári magyarázat, versbemutatás, csoportos alkotómunka. A házi feladatban: szerepbe helyezkedés.

Eszközök: Tankönyv, füzet, tábla, interaktív tábla, megírt cédulák fogalmakkal.

Tantárgyi kapcsolatok: anyanyelv, mozgókép- és médiaismeret, ének-zene.

Felhasznált forrás: Pethőné Nagy Csilla: Módszertani kézikönyv. Korona Kiadó, 2005.  (gondolattérkép-módszer)

Előzmények: Az előző órákon megismerkedtünk Ady néhány versével (Sem utódja…, A Hortobágy poétája, A magyar Ugaron), ezek kapcsán elkezdtünk ismerkedni az újfajta stílussal, a szimbolizmussal.

Az előző tanévben több megvalósított videót is készítettek a gyerekek, alkotópárokban: Kölcsey Huszt című versére két fiú, Defoe Robinsonjához pedig 3 páros készített „reklám-klipet”. Koruknál fogva is közel áll hozzájuk a filmes nyelv, így bátran nyúlhattam ehhez a módszerhez.

Megjegyzés: Értelmezések helyett inkább a továbbgondolást tartom fontosnak Ady esetében: legyen a vers gondolatébresztő, asszociációkat elindító. A befogadás során tanuljanak meg utat engedni ezeknek az asszociációknak.

A terem berendezése: 4-5 fős csoportokban dolgoznak a gyerekek

Az óra menete:

 

Idő (perc) A tanulók

tevékenysége

A pedagógus

tevékenysége

Célok és feladatok Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Megjegyzések
1. Jelentés Üdvözlés Szervezés        
2-4. Aktív részvétel a játékban. Asszociációs játék ismertetése és irányítása Ráhangolódás Ady stílusára, motiváció Asszociációs játék Frontális, stafétaszerűen Megírt cédulák A cédulákon több évszak- és napszakmotívum szerepel
5-7. Gondolattérkép készítése egyénileg. Feladatismertetés és séma felrajzolása a táblára: Készítsetek gondolattérképet az ősz fogalmához! A témára fókuszálás, a versértelmezés segítése. Gondolattérkép. Egyéni, írásbeli. Tábla, füzet. Óraszám felírása (5. óra), a cím helyét még kihagyjuk.
8-10. A kijelölt tanuló ismerteti az előzetes feladatot. Meghallgat, értékel, összegzi a lényeget. A témára fókuszálás, a versértelmezés segítése. Szóbeli ismertetés, vázlat kivetítése. Egyéni tanulói referálás Interaktív tábla Az évszak- és napszakszimbolika a hagyományokban.
11. A cím füzetbe írása Célkitűzés, a cím felírása a táblára: Ady Endre: Párisban járt az Ősz Célkitűzés Füzet
12-14. Feladatismertetés: egy-egy filmkészító stáb vagytok, Ady verse alapján kell videoklipet forgatni. írjátok le, milyen helyszínt választanátok, milyen évszakban, napszakban forgatnátok, milyen főszereplőt választanátok: kora, külseje, ruházata? Milyen kísérőzenében gondolkodtok? A versben való elmélyülés, személyessé tétel, továbbgondolás. Annak megláttatása, hogy Ady korát megelőzve, már a 20. század elején egészen modern verstechnikákat alkalmazott, az asszociációkra épített a képekkel,  szimbólumokkal „Filmes” alkotómunka, fantáziajáték. Csoportmunka. Interaktív tábla. A feladatismertetés alatt kivetítem a szempontokat és a T-ábrát a fejléccel. Ugyanennek nyomtatott változatát kapják az egyes csoportok.

 

Fontos, hogy a munka a vers alapján történjen, minden mozzanat bizonyítható legyen a vers kifejezéseivel!

15. A vers meghallgatása, szemmel követése a tankönyvből Tanári bemutatás A versre koncentrálás (nem először hallják már) Tanári bemutatás Frontális Tankönyv Tk. 13. o.
16-30. A feladat kidolgozása. Figyelemmel kísérés, igény szerint segítés, biztatás. A kiosztott megoldólapok
30-40. A csoportok szóvivői ismertetik a klipforgatókönyvek terveit. Meghallgatás, vitára bocsátás, kérdések stb. Szempont: valóban a vers szövegére épül-e az elgondolás? Közzététel Frontális Közben a „Szent Mihály lova” kifejezés megbeszélése
41. A vers közös elmondása Irányítás Memoriter lesz, ezért gyakorlás, bevésés is a cél. Csoportos vershangoztatás. Frontális
42-43. A házi feladat feljegyzése, a feladat megtekintése a munkafüzetben. A házi feladat kijelölése, előkészítése A stiláris jellemzők számbavétele, felismerése, gyakorlása. Frontális. Mf. 11/5

+ füzetbe 1 mondat: mit súghatott az Ősz a lírai én-nek?

44-45. A munka értékelése, lezárása, pozitív előretekintés a továbbiakra.

Melléklet: a “stáboknak”, csoportoknak kiosztandó lapok, ezen dolgozhatnak

Ady Endre: Párisban járt az Ősz

klip-forgatókönyv

 

A forgatáshoz a stáb által választott

helyszín:

évszak:

napszak:

időjárás, fényviszonyok:

szereplő(k) neme, kora, külseje, öltözéke:

Ez látható a filmen

(A vers alapján!)

Ez történik a lélekben (nem látható) Megjegyzések
 

 

 

 

 

 

 

   

Ha készen vagytok, gondolkozzatok:

Mit súghatott az Ősz a költőnek?

2018. november 23.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s