Móricztól tanulva

Fogalmazási gyakorlás a Hét krajcár feldolgozása után

És itt hangsúlyos az után, hiszen ez a történet a mai gyerekeket is meghatja (ha nem velük olvastatjuk, hanem a tanár olvassa fel nekik); az első órán csakis tartalmi dolgokkal foglalkozhatunk. Azután persze jöhet az írói titkok ellesése: izgalmas dolog azokat a részeket keresgélni, amelyek apró, rejtett utalásként ugyan, de igencsak jellemzik, árnyalják a hősök mérhetetlen szegénységét. Ilyenek a fogas helyett falba vert szög, a fenék nélküli fiók, a nem létező asztal, a göthös, szúette, foghíjas, üveg nélküli almárium stb. Remek példák az írói jellemzés egyik fajtájára, a „környezettel való jellemzésre”.

És jöhet is a feladat: képzeld, hogy egy osztálytársadhoz mész, de ő még nem érkezett haza. Az édesanyja bevezet az osztálytárs szobájába, hogy ott várd meg őt. Amíg várakozol, körülnézel. Amit látsz, az mindennél jobban jellemzi a szoba lakóját…

A fogalmazás mindenkinek így kezdődjön:

Még nem volt otthon, így az édesanyja bevezetett a szobájába, hogy ott várjam meg. Körülnéztem.

Itt következnek az egyéni változatok, ötletek, amiket majd egymásnak felolvasnak a gyerekek, s a többiek elmondják, a kapott szoba-leírás alapján milyennek képzelik a szoba lakóját. Azt se árulja el a fogalmazás írója, fiú vagy lány-e az illető!

(Pl.: A polcokon, asztalon, de még a földön is rengeteg könyv. Az ágyon gondosan elsimított rózsaszín ágyterítő, azon párnák és rengeteg plüssállat. A fő helyen egy óriási elefánt tanyázott. A falon azt a posztert láttam, amit már egy fotón mutatott nekem. És ami nagyon jólesett: az íróasztal közepén a pici dobozkát ismertem meg, amit én adtam neki a szülinapjára. – Itt nyilván lány a hamarosan hazaérkező, szeret olvasni, pedáns, rendes.

Vagy:

Nem csoda, hogy nagyon nehezen nyílt ki az ajtó… hm… hát elég sok minden szét volt dobálva a szőnyegen: papucs, levetett póló, úszószemüveg, de még egy üres bögre is. Szellőztetve is régen volt… Végigfuttattam a szemem a sportújságokon, aztán irigykedve néztem a sarokban a rengeteg érmet, mindegyiket úszóversenyeken nyerte. –  Ennek az osztálytársnak nem fontos a rend, úszni viszont nagyon tud…)

Az idézett példák segítségével arra is figyelhetünk, hogy a leírásban nem szükséges mindig kitenni az állítmányt, valamint arra is, hogy nyugodtan beleszőhetjük saját érzelmeinket is – vagyis a leírás nem egyenlő a leltározással, hanem lehet színes, informatív és érzelemgazdag is.

lányszoba.jpg

2019. március 30.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s