Diktatúrák-projekt a 8. osztályban

Gazdag és szerteágazó projektet zártunk a tavaszi szünet előtti héten Hunyadi-Buzás Éva kolléganőmmel. Már jóval a tényleges projektnyitás előtt megkezdődött az „alapozás”: a történelemórákon alaposan megismerhették a gyerekek a 20. század különböző diktatúráit hazánkban és szerte Európában, sőt kitekintettek korunk diktatúráira is a nagyvilágban.

Projektünk feladatai ezek közül hazánkra, a Rákosi- ill. Kádár-korszakra fókuszáltak.

https://drive.google.com/file/d/1ffD5minCUNFaLP_ElWhdOH6krKsvMbuj/view?usp=sharing

Feladatok a Diktatúrák-projekthez

  1. Mutasd be a Kádár-korszak tankönyveit! Milyen nyomot hagyott ezekben a politika, hogyan próbálták a tankönyvszerkesztéssel is manipulálni a diákokat?

Ajánlott forma: lapbook.

2. a) Jellemezd az úttörőmozgalmat! (Külsőségek, szabályok, tartalma, céljai.) Mutass rá a pozitív és negatív oldalára is!

Ezen belül: mutasd be az úttörővasutat! (Mettől meddig járt, milyen útvonalon, mi volt a gyerekek szerepe, önállósága; mai változata, elnevezése; útvonal, az állomások régi és mai elnevezése stb. Keress képeket és a róla szóló dalt is!)

Ajánlott forma: plakát

b) Mutasd be a KISZ szerepét a Kádár-rendszer fiataljainak életében! Kérdezd szüleidet is!

3. Mutasd be a „szocreál” (=szocialista realista) stílust, jellemezd az ilyen alkotásokat, épületeket, mutass példákat is! Voltak-e, vannak-e még ilyenek városunkban?

Ajánlott forma: PPT

4. Kutasd fel a rendszerváltás előtti egri utca-, tér-, intézményneveket, amelyek politikai okból változtak meg azóta! Kiket-miket jelölnek a régi nevek? Milyen volt iskolánk élete a Kádár-korszakban? Keress fotókat is!

Ajánlott forma: könyvecske, benne pl. utcatáblák a régi és az új elnevezésekkel, rövid magyarázatokkal.

5. Készíts PPT-t „Életképek a Kádár-rendszerből” címmel, saját fotókkal! Lehet parodisztikus is, kifejezetten a fiatalok életmódjáról (életmód, szórakozás, öltözködés stb.) szóljon.

6. Mutasd be, milyen volt az „ideális nő” az ’50-es években! Milyenné akarta formálni a nőket a szocialista rendszer? (Napirendje, életmódja, munkája, családja…)

Ajánlott forma: prospektus, pl. Életvezetési tanácsok a szocialista nőnek címmel.

7. Mutasd be példákkal, milyen volt az életszínvonal, az áruellátás az ’50-es, ’60-as, -70-es években (lakáshoz, autóhoz, telefonhoz jutás; külföldre utazás; reklámok; tv stb.)! Miért nevezhették a szocialista blokkban Magyarországot a „legvidámabb barakknak”?

Gyűjts recepteket, amelyek az ötvenes évek silány áruellátása ellenére is változatosabbá tudták tenni az étkezéseket! Kérdezheted minderről idősebb rokonaidat.

Ajánlott forma: kisfilm (az interjúkhoz: videó, hangfelvétel; a téma illusztrálásához: képek)

8. Készíts rajzzal vagy gyűjtött képekkel illusztrációsorozatot Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verséhez!

Ajánlott forma: papíron vagy PPT-ben (segítség: fortepan.hu)

9. Csöndes lázadás a diktatúra ellen: a humor.

a) Mutass be szemelvényeket az ’50-es, ’60-as, ’70-es évek politikai vicceiből, témák szerint csoportosítva!

Ajánlott forma: lapbook

b) A Kádár-korszak „megmondóembere”: Hofi Géza. Miért tűrte meg a hatalom a humorista szókimondó, rendszert parodizáló produkcióit?

Ajánlott forma: digitális

10. Mutasd be a Szabad Európa rádió szerepét a Rákosi-, majd a Kádár-korszakban! Ajánlott forma: PPT, hangfelvételekkel

11. Mutasd be, milyen kötelező ünnepeink voltak a Kádár-korszakban, milyen külsőségei voltak ezeknek! Készíts egy ennek megfelelő lapozgatós naptárt, korabeli képekkel!

Készíts ünnepibeszéd-paródiát egy ilyen ünnepre!

12. Kereszténynek lenni a Kádár-korszakban – élmények, adatok, tények

Ajánlott forma: interjú (rokonnal, ismerőssel)

13. A téma megjelenése a művészetekben (irodalom, zene, film, képzőművészet)

Ajánlott formák: szabad alkotás (pl. festmény, képvers), filmajánló

14. A diktatúrák kora a sport tükrében; olimpiák – amikor a politika beleszólt az olimpiák szervezésébe, lebonyolításába (1956, 1972, 1980)

Ajánlott forma: PPT

15. Kérdezd az erdélyi ismerősöket! (rémtörténetek Ceausescu-ról: vadászatai, falurombolás stb.)

Ajánlott forma: levél

16. Milyen eszközöket talált a hatalom a kommunista propagandára? (sajtó, plakátok, hangszórók, rádióüzenetek, transzparensek, feliratok stb.)

Ajánlott forma: PPT

A választott témákat többnyire párokban dolgozták ki. Különösen fontosak voltak a velünk történő gyakori, rendszeres konzultációk, konkrét segítséget is kaptak tőlünk (források, internetes oldalak stb.)

Míg a történelem a tényeket tárja fel, a művészetek ezúttal is annak lenyomatait mutatták be, hogyan gondolkodtak, hogyan éreztek az egyes emberek a diktatúrákban. A bemutatott munkák között nemcsak bemutató-elemző, de alkotó jellegű is volt: Picasso Guernica című festménye ihletetett meg néhány tanulót egy hasonló stílusú kép készítésére, amelyik diktátorokat és diktatúra-jelképeket ábrázol.

festmény.jpg

Egy másik alkotás-sorozat irodalomórán született: a gyerekek képversekben tiltakoztak a diktatúrák ellen.

Dórié.jpg

Evié.jpg

Lucáé.jpg

Vandáé.jpg

Mókáé.jpg

Lócié.jpg

Hédié.jpg

Esztié.jpg

Dávidé.jpg

Érdekes PPT született a „szocreál” stílusról, melynek építészeti, képzőművészeti emlékei részben még ma is jelen vannak városunkban is.

https://drive.google.com/file/d/1J7aJApxN0boltugMZ8j8S19u-tp_Yw8j/view?usp=sharing

Értékes, bemutató-elemző PPT keretében négy, különböző korban született és különböző műfajú műalkotást ismerhettünk meg: két film, egy rockopera és egy novella villantja fel a diktatúrák egy-egy metszetét.

https://drive.google.com/file/d/1pCi05ygaAhiqHHY4MezeX0Pccp6fBkM8/view?usp=sharing

A művészeteken kívül az élet minden területét igyekeztünk vizsgálni. Kulcsfontosságú volt a Szabad Európa Rádió, ennek műsoraiba bele is hallgathattunk.

Hangélmény volt egy interjú is, amit nagymamájával készített egy tanuló „Milyen volt kereszténynek lenni a Rákosi- és a Kádár-korszakban?” címmel. Tankönyveket vizsgáltunk meg: még a matematikakönyv példái között is jócskán akadt a kor propaganda-szövegeit sulykoló megfogalmazás.

nyelvtan.jpg3.jpg

nyelvtan.jpg2.jpg

nyelvtan.jpg8.jpg

nyelvtan.jpg6.jpg

matek.jpg

matek.jpg2.jpg

Ide illett a két fiú előadásában megszólaltatott mozgalmi dal, ami csak egy volt az énekkönyvekben fellelhető sok közül.

ének.png

Az úttörőmozgalom és a KISZ szerepe is fontos téma volt: pozitív és negatív oldalukról is szó esett. Természetesen saját iskolánk Kádár-korszakbeli évtizedeit is bemutatta egy PPT, régi plakátok alapján.

Humoros-parodisztikus női magazint szerkesztett két vállalkozó lány, ez az ’50-es évek nőideáljának megfelelő praktikus életvezetési tanácsokat tartalmaz.

https://drive.google.com/file/d/1WTw84CX59g_ZDqszGyonUm-STNxfgg3r/view?usp=sharing

A humor – mint a csendes lázadás, ellenállás eszköze is – sok formában jelen volt a munkák között: politikai viccek hangzottak el, hallgathattunk Hofi Géza előadásaiból, és megtekinthettünk saját készítésű mémeket is.

vicces.jpg

A ma már elképzelhetetlen életmódot (áruellátás, életszínvonal, utazások korlátozása stb.) dolgozta fel egy feladat: szintén parodisztikus kisfilm készült ebben a témában. A kötelező és elhallgatott ünnepekről készült egy sokatmondó, képes naptár is.

Érdekes volt a rendszerváltás után „átkeresztelt” utcákat, intézményeket bemutató füzetke is.

projektmunkák paravánon.jpg

A politika még az olimpiák nemes szellemiségét is felülírta: három ilyen 20. századi olimpia után kutatott néhány tanuló (1956, 1972, 1980).

olimpiák paravánon.jpg

A tavalyi erdélyi kiránduláson köttetett barátságok is hasznosnak bizonyultak: a gyerekek levélben kérdezték egyik vendéglátójukat a Ceaușescu-éra borzalmairól, visszásságairól. A felolvasott válaszlevél mellé illusztráló PPT is készült.

A duplaórás projektzáró fénypontja az az életkép-sorozat volt, amely az osztály tanulóinak közreműködésével készült. A Rákosi- és Kádár-korszak egy-egy jelenetét ábrázolják jelmezekbe öltözve – természetesen itt is fő eszköz a paródia –: május 1-jei felvonulás transzparensekkel, politikai jelszavakkal; hippit igazoltató rendőr az Ifjúsági Park (korabeli szórakozóhely) bejáratánál; kokárdás fiatalok tömegét oszlató rendőr március 15-én, úttörőnyakkendős iskolai életképek (feleltetés és szovjet ünnep); munkásnők overallban, pöttyös fejkendőben.

A bemutatók után pedig jóízűen fogyasztottuk el a „túlélő”-receptek alapján készült falatokat: hamis (hús nélküli) húslevest, hamis (túró nélküli) túrógombócot, tojás nélküli palacsintát.

A projekt megvalósulása idején szülők, ismerősök jóvoltából rengeteg korabeli relikvia gyűlt össze: dokumentumok, igazolványok, útlevelek, plakettek, emléktárgyak, kisdobos- és úttörőnyakkendők – amelyek ezt a kort idézik. Ezeket fotókon szerepeltettük, ill. kis kiállításon vehették szemügyre az érdeklődők.

2019. május 11.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s