Még nem késő: Időfutárt a hetedikeseknek!

Nem tudom, kinek mi a tapasztalata a kötelező olvasmányokat illetően. Nekem/nekünk a magyar szakos kollégáimmal a következő: 5.-ben többnyire elolvassák A Pál utcai fiúkat. (Én közös, iskolai feldolgozásra hozzáveszem a Túl a Maszat-hegyent – erről már írtam.) 6. osztályban sokkal kisebb százalékban szánják rá magukat az Egri csillagokra; valahogy – talán a film alapján – mégis ismerik a sztorit, kedvvel vesznek részt a projektmunkában. Egriek lévén ragaszkodunk is ehhez a műhöz. (Ha van szabad kapacitás, ezen az évfolyamon a Stanley, a szerencse fia című Sachar-regényt ajánlom még.) A 7.-esek számára A kőszívű ember fiai egyszerűen emészthetetlen. Nem kell „kiselejtezni” Jókait, csak nem ebben az életkorban kell vele foglalkozni, különösen amikor a magyartanítás központi problémája a nemolvasás. Több magyartanári fórumon is elhangzott az a vélemény, hogy mégiscsak a kánon része ez is, tehát tanítanunk kell. Én mégis azokkal értek egyet, akik rámutatnak, hogy a kánont is valakik összeállították, de közben telnek az évtizedek, órásit változott-változik-gyorsul a világ, és saját céljainkkal megyünk szembe, ha sürgősen nem frissítjük ezt a kánont. (Kivéve, ha a célunk az elidegenítés…)

Így aztán munkaközösségünk gondolt egy nagyot és – miután két év tapasztalatait megosztottam a kollégákkal (két évig kísérletképpen dolgoztam fel ezt a regényt a 7. osztályosokkal) – , belevágtunk: nálunk az Időfutár 1. a hetedikes „kötelező”.

Aki nem ismerné: ez a cím eredetileg egy rádiójáték, aminek akkora sikere volt, hogy a szerzők  (Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István; később szerzőtársként Vészits Andrea is bekapcsolódott) átdolgozták: immár hétkötetes regényfolyammá terebélyesedett. (Bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91fut%C3%A1r)

A mögöttünk levő tanévben épp a hetedik évfolyamon nem tanítottam magyart, de egyéb órákon rendszeresen interjúvoltam a gyerekeket: elragadtatással beszéltek a könyvről!

Hogyan tálaljuk?

Kedvcsinálónak mindenképpen belehallgatunk a hangjátékba. Újdonság nekik ez a műfaj, pedig milyen hasznos! Jó nézni az arcukat a hallgatás közben: csak úgy jár az agyuk, teremtik a belső képeket egymás után! (Megemlítem nekik A Szabó családot, ami nagyszüleik kedvence volt; az egész ország „róluk” beszélt egy-egy epizód után.) Tetszik nekik a fiatalos hang, tetszik, hogy a szereplők éppen annyi idősek, mint ők, hogy mindennapos eszközük a laptop – hogy csak néhányat említsek. De nem kell félni attól, hogy ebben ki is merülnek a mű pozitívumai. Miközben olvassák, történelmi korokba röppennek, olyan hírességek mindennapjainak lesznek a részesei, akikkel eddig csak a tankönyvek lapjain találkozhattak. Konfliktus is akad bőven, éppen olyasféle, amilyen diákjaink életében is gondot okoz. Barátság és összeveszés, félreértések, szerelem, suli… és persze humor, az is bőven. Izgalomban sincs hiány. (Azt nem kötöm az orrukra, hogy a hét kötet szappanopera-szerűen követi egymást: egy-egy rész végén nincsenek elvarrva a szálak, sőt! Új bonyodalom adódik…) És nem mellesleg: jól van megírva! Nagyon jól! Lebilincsel, valóban nem lehet letenni. (Több tanítványom is elolvasta a közös első után a további hat kötetet is; köztük olyan is, aki semmit nem olvasott soha azelőtt. Azóta mást is olvas.)

Készülő módszertani könyvemben részletesen ismertetem majd saját fejlesztésű feldolgozási szempontjaimat, a megközelítési módokat, ötleteimet. Ízelítőül néhány dolog, mennyi minden szóba kerülhet a mű kapcsán:

  • a műfaj: hangjáték, jellemzői (dráma műneme), speciális vonásai: hangképek, zene, hangeffektek, a szereplők karakteres hangja, a számítógép hangjai, a snittek érzékeltetése stb.
  • hangjáték és hangoskönyv különbsége
  • készíthetünk is hangjátékot a gyerekekkel!
  • az adaptáció fogalma (ezt már tanuljuk 5.-ben, amikor Jankovics Marcell mesefeldolgozásait nézzük)
  • a szövegtípusok: narráció, dialógus, hagyományos levél, e-mail, skype-beszélgetés, stb., ezek megkülönböztetése hangban és a nyomtatott szövegben
  • az ezekből adódó szerkezeti sajátosságok
  • és persze minden egyéb, ami egy epikai műnél szóba jöhet: cselekmény, helyzetek, jellemek…

Eddig a tanulnivalókat soroltam, de a legfontosabb:

  • játék, játék, játék!

Tehát hajrá! Első lépés: megszerezni az Időfutár első kötetét, és ha tetszik (garantálom), beemelni a tanmenetbe, helyi tantervbe!

Megéri.

időfut kép.jpg

  1. augusztus 12.

Hozzászólás