Huszt – egy mai hetedikes irodalomórán

Évről évre nagyobb fejtörést okoz, hogyan „tálaljam” a 7. osztályban a reformkori lírát. Persze, intelligensen bólogatnak, hogy mennyire árad a hazaszeretet a versekből, mennyire fontos, nemes dolgok sugároznak belőlük – de érzelmileg hidegen hagyja őket a veretes, archaikus nyelvezet, a nehezen megfejthető mondanivaló. (Minden szóhoz magyarázatra van szükség, és ez még csak a nyelvi megértés szintje.)

Gondoltam hát egy merészet… 🙂 Illetve évről évre érlelődött bennem.

Hogy meg ne kövezzenek, megpróbálom levezetni, hogyan jutottam el az ötletig.

Kezdem az epigramma műfajával. Előkészítő rész, majd csattanó – ott a fő gondolat. Mindez röviden. Pontosan, mint egy tv-reklámban! Hogy is épül fel egy ilyen reklám? Olyasmivel kezdődik, amire odafigyelünk, amire felkapjuk a fejünket. A Huszt esetében ez csupa akkoriban trendi dolog, tuti tipp, amire mindenki odafigyel. Olyan romantikus kellékek, amelyek nélkül műalkotás nem születhetett meg: romos vár mint helyszín, éjszaka, holdvilág, baljós csend, aztán a megfelelően félelmetes szél kíséretében megjelenik a szellem.

Pontosan az első 4 sorral szokott bajuk lenni a gyerekeknek, a többit – tanári segítséggel – megértik. Gyönyörű, logikus vázlat születhet a táblára, füzetbe, grafikus szervezővel: múlt – jelen – jövő… Ebben nincs hiba. De mi köze ehhez a gondolathoz a várromnak, a kísértetnek??? A helyére kerül minden, amikor ráébresztem őket, hogy ez a kordivatnak megfelelés. Trendi volt Kölcsey. (Ahogy trendi volt később Petőfi a Szeptember végén utolsó versszakának romantikus látomásában, de előbb is sorra-rendre bukkannak fel a romantikus kellékek a Himnusz, a Szózat, A walesi bárdok képiségétől Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zeneművéig – és sorolhatnám.)

A figyelemfelkeltést követi tehát a 4 soros mondanivaló, a rém tolmácsolásában. Bizony, szavanként értelmezzük, míg eljutunk a szállóigévé lett jelmondatig.

Jelmondat! Születnek-e manapság jelmondatok? Igen. Bölcs tanácsok, aforizmák, szlogenek… Hol találkozhatunk ilyenekkel a hétköznapokban? Például a falfirkákon, a graffitiken.

Bende.jpg

Két feladat közül választhattak a gyerekek.

  1. Egyéni munka: a Hass, alkoss, gyarapíts jelmondatot jelenítsd meg graffitiben, A3-as lapra, megfelelő háttérrel! (Segítség: a neten többféle graffiti-abc is található.)

Tekla (2).jpeg

2. Csoportban: kettesével-hármasával írjátok át mai nyelvre a rémalak szavait, használjátok bátran a szlenget is! Ha megvan a tipikusan mai „átfordítás”, jöhet a következő lépés: rappeljétek föl ezt a szöveget egy hangfelvételre!

Bemutatok néhányat az eredményekből. Egy biztos: magolás nélkül, szórakoztatóan, belsővé válva jutott el hozzájuk Kölcsey gondolata. Talán meg is marad. Talán nem szentségtörés ilyeneket művelni. Az áldott emlékű Vekerdy tanár úr egyik fő elve volt: nem szabad a gyerekeket érzelmi hazudozásra kényszeríteni.

Hát ez nem volt az… 🙂

Az első – szerintem szellemes – felvétel egy fiúcsapat munkája:

https://drive.google.com/file/d/1LHuLGLFcM4f-OPdJknvsOTjvqIcW24Os/view?usp=sharing

A következő felvétel kissé bizarr, belátom. Összevonhatnám a szemöldökömet: hogy kerül ide a macska? Ejnye! De már hallom is a választ: a haza magasztosságához hogy jön a rémalak? Bájos, ahogy a lányoknál a rap-elemek keverednek az időmértékes skandálással 🙂 A szlenges átirat viszont igazán jól sikerült – még ha a végét igencsak leegyszerűsítették…

https://drive.google.com/file/d/1AntjDFYiHF61wQX4zilF0tntWpZKUCg8/view?usp=sharing

Végül ismét lányok értelmezése – ütős!

https://drive.google.com/file/d/1cAsJOJKYizbma8c8aYEH24ckjzWC0MVO/view?usp=sharing

20191004_204515.jpg

  1. október 10.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s