Robert Burns Falusi randevú című verse a 7. osztályban

Bánatomra nem szerepel ez a vers az OFI-s tankönyvekben. Utoljára a Mozaik Kiadó 7.-es irodalomkönyvében találkoztam vele. Kár volt kihagyni, nagyon szeretik a gyerekek – ha jól tálaljuk. 🙂

Nos, mivel nem tankönyvet, hanem irodalmat tanítunk, én azért időről időre belopom ezt a verset az óráimra, és nem bánom meg!

Robert Burns: Falusi randevú

Van itt valaki? Ki kopog? –

Én vagyok, mondta Findlay.

Takarodj, senki nem hivott! –

Ugyan már, mondta Findlay.

Lopni indultál? Mit csinálsz? –

Megsúgom, mondta Findlay.

Valami rosszban sántikálsz. –

Nem rossz az, mondta Findlay.

Ha most kinyílna ez a zár –

Csak nyílna, mondta Findlay.

Nem alhatnék el újra már. –

Nem bizony, mondta Findlay.

Ha benn volnál, szobámban, itt –

Bár volnék, mondta Findlay.

Itt rostokolnál hajnalig. –

Hát hogyne, mondta Findlay.

Ha itt maradsz ma éjszaka –

Maradok, mondta Findlay.

Vigyázz, hogy épen juss haza! –

Vigyázok, mondta Findlay.

S bármi essék is idebenn –

Hadd essék, mondta Findlay.

Mindhalálig titok legyen –

Titok lesz, mondta Findlay.

1. Előkészület: egy-egy „bevállalós” lánnyal és fiúval, ill. egy „semleges” (értelmezés később!) fiúval beszélek előzetesen, 1-2 héttel korábban. Megkapják a vers szövegét – amit majd az egész osztály megkap nyomtatva – és beosztjuk a sorokat-szerepeket. A „semleges” fiú, aki tulajdonképpen az ajtó, rajta keresztül beszélgetnek a szerelmesek, a „mondta Findlay” szövegrészt mondja mindig.

S hogy mindez érthetőbb legyen, íme egy videórészlet, ahonnan „elemeltem” ezt a zseniális ötletet: https://nava.hu/id/2043594/#  (kb. 32.45-nél kezdődik)

Természetesen a három diáktól (hangsúlyozom: a lány szereplő nálunk valóban lány, a felvételen a színművésznek két fia van, azért a beöltözés) nem várok ilyen intenzív mimikát, gesztusokat, de nagyon tetszik nekik a feladat: a próbaolvasás során ráéreznek a vers „huncutságára”. Arra kérem őket, tartsák titokban az osztály előtt, hogy mire készülnek. A célkitűzés, a verscím csakis az adott órán hangzik el; váratlanabb, intenzívebb lesz az élmény, ha nem ismerkednek előre a vers szövegével a többiek.

2. Az óra menete: Senki nem tud még semmit, célkitűzés később. Csoportokban ülnek a gyerekek.

2.1.Minden csoport kap egy képet, nagyobb lapra ragasztva. A képek mindegyike (szerelmes) férfit és nőt ábrázol, lehetőleg különféle korokat és kultúrákat képviselve. Például:

ferfi_tokeletlensegei_blog.jpg

ferfi-no.o-men-and-women-facebook.jpg

large_korhinta13.jpg

népi.jpg

történelmi.jpg

western.jpg

A feladat: alaposan nézzék meg, majd szövegbuborékokba írják a képekhez, hogy mit mondhatnak vagy mit gondolhatnak a kép szereplői.

2.2. A szövegbuborékokkal kiegészített képeket körbeadják a csoportokban, mindenki megtekinti mindegyiket. A kérdés: mi a közös a képekben? (Könnyen megadják a választ… 🙂 )

2.3. A vers bemutatása a fenti módon (csak a címet mondják be, a táblára még nem írjuk fel). Ezzel a motivációval és ezzel a bemutatással garantált a további hangulat, munkakedv!

2.4. Most osztom ki mindenkinek a nyomtatott verspéldányt, és ezek után már fölkerülhet a cím a táblára. 1-2 mondat Burnsről, hangsúlyozom, hogy a „skót Petőfinek” is szokás nevezni. Nem véletlen: párhuzamba állítjuk a János vitéz 1. fejezetének idevágó részével.

2.5. El is mondjuk közösen ezt a részt: „Szívemnek gyöngyháza, lelkem Iluskája… stb.”

2.6. Milyen hasonlóságokat és milyen különbségeket találunk a Burns-vers és a Petőfi-részlet között? Újraolvasás szereposztásban, most már más szereplőkkel.

2.7. Kérdés: a versből nem derül ki egyértelműen, hogy a lány beengedi-e Findlayt. Mit gondoltok? Indokoljátok a vers megfelelő részleteivel!

3. Zárás: Körbejárok a csoportok között, minden csoport húz egy cédulát, a rajta levő kifejezést, szólást felolvassa. A kérdés: kapcsolódik-e a szólás óránk és a vers témájához?

A szólások:

csapja a szelet

kerülgeti, mint macska a forró kását

szemet vetett rá

teszi a szépet

udvarol

kimutatja a foga fehérjét

elcsavarja a fejét

ostromolja

kikosarazza, kosarat kap

hátravan még a feketeleves stb.

(Értelemszerűen a dőlt betűsek nem kapcsolódnak a témához, a többi igen.)

(Kiegészítő megjegyzés: érdemes a videót tovább nézni: a Twist Olivér-részletet is  „elloptam”. 🙂  Azóta – 1990 óta! – már sokszor elénekeltük a gyerek- és a tanári énekarral évnyitókon, „felelgetős” szereposztással.)

 

  1. november 17.
Hírdetés

3 gondolat “Robert Burns Falusi randevú című verse a 7. osztályban” bejegyzéshez

  1. Ez nagyon szuper!!!! Köszönöm!!! Szántóné Edit ☺

    Magyaróra meg minden ezt írta (időpont: 2019. nov. 17., V, 23:16):

    > magyaroramegminden posted: “Bánatomra nem szerepel ez a vers az OFI-s > tankönyvekben. Utoljára Mozaik Kiadó 7.-es irodalomkönyvében találkoztam > vele. Kár volt kihagyni, nagyon szeretik a gyerekek – ha jól tálaljuk. 🙂 > Nos, mivel nem tankönyvet, hanem irodalmat tanítunk, én azért idő” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s