Kezdetben vala…

Bevallom, megdöbbentem, de legalábbis csodálkoztam, amikor az OFI 6. osztályos nyelvtankönyvét először kézbevettem. Talán nem csak számomra egyértelmű, hogy a szófajok sorában az ige az első. Hát ebben a nyelvtankönyvben nem.

Nos, akárhányadik is a sorban, a bevezetéskor én mindig alaposan szemügyre veszem az ige – sőt: Ige! – szó gazdag jelentéskörét. Érezzék a gyerekek, hogy ez valami más: misztikum, varázslat, cselekvés, élet – nem egyszerűen csak egy szófaj neve.

 1. Ha nagy kezdőbetűvel írjuk, isteni kinyilatkoztatást jelent, a templomban igehirdetést hallanak a hívek, az egyház igenaptárba sorolja a liturgia éves tematikáját.
 2. “Ez íge hallatik” – így vezeti föl Arany a harmadik bárd énekét A walesi bárdokban (az jambus okán hosszú í-vel írva). Itt sem szófaji értelemben szerepel.
 3. Minden gyerek ismeri Weöres Sándor Bóbitáját, aki „szárnyat igéz a malacra”. Petőfinél: „Én beléptem, ő rám nézett, /Aligha meg nem igézett”. De a köznyelvben is: igéző tekintet, igéző pillantás, igéző szépség”. Ami igéz, az elvarázsol, megbabonáz, bűvöl-bájol.
 4. Szeretném hinni, hogy igen szavunk is az ige szó származéka, de sajnos nem így van…

Úgy tapasztalom azonban, hogy egy efféle kitekintés után másképp kezdünk hozzá a szófaj vizsgálatához. A szemléletük mindenképpen alakul: a nyelv, így a nyelvtan se száraz tanulni való, hanem izgalmas fejtegetni való!

szárnyat igéz.jpg

2019. november 23.

Hírdetés

Egy gondolat “Kezdetben vala…” bejegyzéshez

 1. Köszönöm szépen! Szuper (ez is)!!!! Edó

  Magyaróra meg minden ezt írta (időpont: 2019. nov. 23., Szo 23:38):

  > magyaroramegminden posted: “Bevallom, megdöbbentem, de legalábbis > csodálkoztam, amikor az OFI 6. osztályos nyelvtankönyvét először > kézbevettem. Talán nem csak számomra egyértelmű, hogy a szófajok sorában az > ige az első. Hát ebben a nyelvtankönyvben nem. Nos, akárhányadik is a > sorba” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s