Fenntarthatósági témanap

Így sebezzük a bolygónkat… 😦 

Ezt a címet adták ötödikeseink a mai (szombati) munkanapon készített figyelemfelkeltő alkotásuknak. Iskolánkban az egész felső tagozat a fenntarthatóság témakörében munkálkodott; ezen belül szabadon választható “produktumot” létrehozva. Ezúttal is inspirálólag hatottunk egymásra Hunyadi-Buzás Éva kolléganőmmel: az alapötlet rövid eszmecsere után megvolt, a többit a gyerekek tették hozzá.

Arra kértük őket, gondolják át, hogy a hétköznapok során mi mindent tesz rosszul az egyes ember. A célunk az volt, hogy ne csak a gyárak, nagyüzemek pusztító tevékenységeire gondoljanak, amikor környezetszennyezésről beszélünk, hanem lássák be, hogy ők maguk – helyesebben mi magunk is döntési helyzetbe kerülünk a mindennapi életvitel során. Előbb csoportokban ötleteltek, majd a közzétételkor fölkerültek a táblára a “vétkek”. Ezt követte a gyakorlati munka.

A földgömb alapja (hm…, jobb híján 😦 ) hungarocell. Ennek egyik felét sötétre festették, ez jelenti a szennyezett területeket. A másik fele kék-zöld lett, az élő, tiszta részeket jelképezve. Néhány gyerek ide rajzolt apró, az életet ábrázoló képeket: növényeket, állatokat – ezeket a festés után megszáradt “élő” félgömbre ragasztották. Az összegyűjtött “sebző” tevékenységek egy részét piktogram, más részét felirat formájában jelenítették meg, ezeket különböző hosszúságú saslik-pálcára ragasztva szúrták a sötét félgömbre.

Igazi közös, “csapatépítő” munka volt: mindenki talált magának való részfeladatot – nem beszélve arról a hozadékról, amely talán őket és az őket követő nemzedékeket is szemléletváltásra inspirálja…

földgömb.png

2019. december 7.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s