Élményfeldolgozó óra 2.

Sítábor után, 5. osztályban

Cél: az élmények felidézése, újraélése, információcsere, ön- és csoportismeret,

egymás tisztelete, az intim szféra figyelembevétele.

Módszerek: drámapedagógiai (általánosan ismert játékok)

Eszközök: játékállat, egy gombolyag fonal.

A terem berendezése: körben ülünk.

1.Bemelegítő játékok:

  • Szólánc a tél témaköréből.
  • Kapcsolatfelvétel (Montágh Imre gyakorlata alapján): szuggesztíven nézve, erőteljes hangsúllyal mondom: „nem hó, hanem fagy!” Ő másvalakire nézve: „nem fagy, hanem hó!” A megszólított ismét másnak címezve: „nem hó, hanem fagy!” stb. (A játéknak peregnie kell, így segíti az egymásra figyelést. Később lehet más a szöveg, pl.: „nem sí, hanem korcsolya – nem korcsolya, hanem sí”) 
  1. Képzeld el, Kistigris…! („kötött mondatok”)

     Egy plüsstigris jár kézről kézre, akinél van, a szemébe néz az állatkának, és így kezdi         a  mondatot: „Képzeld el, Kistigris…” A folytatásban a sítáborról mond valamit. (Egyszerű játék, de friss az élmény, és jó róla beszélni. Ezenkívül a gyerekek egymást is      nagyon figyelik ilyenkor.)  (Megjegyzés: ez a játék más órák bevezetésénél is jól bevált. A gyerekek bármit mondhatnak, amit épp éreznek, gondolnak; aminek örülnek, vagy ami épp nyomasztja őket. Oldódik az esetleges szorongás, hiszen „nem a többieknek, hanem a kistigrisnek mondja, az „ő” szemébe néz.)

  1. Telefonos játék

(leírását ld. itt:  https://magyaroramegminden.com/2019/01/01/elmenyfeldolgozo-ora-teli-szunet-utanra/ V. játék) A telefonhívások a tábori élményekről szóljanak. Nagyon fontos, hogy tapintatosan játsszuk, ne fecsegjük ki egymás titkait!

  1. Azt figyeltem meg…igaz ez?

     (Figyelmet, időt, türelmet igénylő játék, ezt el kell mondani a gyerekeknek. Mivel egymás közötti kapcsolatok egész szövevénye alakul ki, és mód van a „viszontválaszra” is, hihetetlenül izgalmas és kedvelt.) Megszólítok valakit, közben odadobom neki a gombolyagot úgy, hogy a letekeredett vége nálam marad. Pl. ezt mondom neki: „Azt figyeltem meg, hogy te nagyon fájó szívvel hagytad ott a tábort! Igaz ez?” A megszólított elkapja a gombolyagot, és kétféleképpen válaszolhat: „Igaz…” vagy „Nem igaz…” ; és mindkét esetben hozzá kell tennie még egy mondatot, amivel a válaszát bővíti, indokolja. Továbbdobja újabb embernek a gombolyagot, de a letekeredett részt ő is fogva tartja. (A végét pedig én fogom!) A kérdések és válaszok így folytatódnak, a fonal pedig hálóként feszül a kezek között. Amikor már mindenkit megszólított valaki, mindenki fogja a fonal egy szakaszát, következik a „visszagöngyölítés”: a legutolsó megszólított visszadobja a gombolyagot annak, akitől ő kapta, a következő szavakkal: ”Én viszont azt figyeltem meg…”-s itt újabb személyes közlés következik, majd:”…Igaz ez?” Közben visszatekeri a fonal rá eső szakaszát stb. Így a második körben mindenki pontosan azt az embert szólítja meg, aki őt kérdezte az előbb. A végére a fonal is visszatekeredik eredeti állapotába, a csoport (osztály) számára pedig lehet, hogy más fénybe kerül egy-két dolog… Eddigre már meg is szokták, hogy tapintatosan játsszanak.

  1. (Ha véletlenül még marad idő – nem szokott!) Némajátékkal, rejtvény formájában játszhatják el egymásnak – csoportonként – a tábor egy-egy emlékezetes jelenetét.

síelő.jpg

  1. február 2.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s