János vitéz – Tündérország-fejezetek

távfeladatnak is jó…

Sok iskola ezekben a napokban dönti/döntötte el, hogy melyik felületen folytatja az oktatást. Olvastam a magyartanári oldalakon, hogy többen is most fejezik vagy fejezték be a János vitézt, talán bevethető ez a feladat:

  1. Készíts Tündérországról egy „tudományos” ismertetést, ami pl. egy földrajzkönyvben szerepelhet! Petőfi szövegére támaszkodj!

 Szempontok:

  • Földünk ( 🙂 ) mely részén található?
  • Megközelíthetőség, közlekedés
  • Domborzata és vizei
  • Éghajlata
  • Ásványi kincsek
  • Lakosai, életmódjuk
  • Államforma

Ilyesféle megoldás várható:

Tündérország az Óperenciás-tenger közepén levő szigeten található. Földrajzilag igen nehezen megközelíthető, a lakosokat pedig fokozott, erős őrség védi. Vizekben gazdag: egyrészt az óceán közelsége kedvező, másrészt az ország belsejében is van tó, amely életvizet tartalmaz. Síkságon terül el. Különleges az éghajlata: egy évszak, a tavasz jellemző egész évben. Sajátossága még ennek a vidéknek, hogy nincsenek napszakok: örökké hajnal van. Gazdag ásványi kincsekben is: az aranyérc folyamatosan újratermelődik, a gyémántlelőhely is bőséges.

Lakosainak átlagéletkora 20 és 25 év közötti. Speciális szervezeti felépítésük folytán nem hagyományos a táplálkozásuk. Boldogságindexük a kutatások szerint a világon a legmagasabb. Tündérország királyság: uralkodójukat demokratikusan választják.

  1. Készíts Tündérországról egy idegenforgalmi prospektust, turistacsalogatót!

Szempont: miért érdemes felkeresni?

Egy lehetséges megoldás:

Országunkat közismerten nehéz megközelíteni, de megéri! Speciális utaztatással biztosítjuk kedves vendégeinknek az idejutást. Páratlan szín- és illatélményben lehet részük, az itteniek rendkívül kedvesen, szívesen fogadják majd Önöket.

Gondolunk az otthon maradó szeretteikre is: kedvezményesen vásárolhatnak ajándékokat, arany- és gyémántékszereket.

Várja Önöket a SZIVÁRVÁNY programszervező iroda!

(Természetesen nem várhatók az ötödikesektől „tökéletes” megoldások, de játéknak jó, és biztosan újraolvassák előtte a záró fejezetek részleteit.)

tündéro.jpg

  1. március 17.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s