Hol? Mikor? Hogyan?…

szöveg a határozószók felismerésének gyakorlásához – 6. osztályban

Ebben a szövegben csak úgy hemzsegnek a határozószók! Nem éppen kreatív feladat a keresgélés, de nagyon hasznos: a rutinszerzést segíti. Ilyen is kell. Előzőleg persze meg kell láttatni velük, hogy ugyanazokra a kérdésekre ragos névszóval és határozószóval is válaszolhatunk. Nehéz felismerni a különbséget: megoldásaikban gyakran szerepelnek a kedvvel, unottan, jobban ragos névszók.

Még egy érzékeny pont: az így és az ilyenkor szavak. Csak az én pályám során is többféleképpen neveztük – tudomásom szerint a nyelvészek is vitatkoznak rajta –: névmási határozószó volt régen, ma hivatalosan határozószói mutató névmás, brrr…! Egy hatodikosnak? Kimondani is szörnyű. Én nyugodt szívvel elfogadom, ha határozószónak veszik.

A feladat tehát: írd ki a szövegből a határozószókat csoportosítva: helyre, időre és módra/állapotra utalnak-e!

Megfigyeltem magamon, hogy ha nem végzem el azonnal a feladatomat, hanem csak később vagy másnap, nem tudok olyan kedvvel foglalkozni vele. Ha így, unottan tanulok, az az eredményemen is meglátszik. Ma délután tehát tüstént nekifogok! Igaz, hogy a macskám kint nyivákol, de nem engedem be. Bár idebent melegebb van, de ezúttal muszáj odakint hagynom. Szegény egyedül van ilyenkor, pedig jobban szeret együtt lenni velem.
…Hé, cicus! Kifelé innen!…

cica.jpg

  1. április 2.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s