Karantén-kalligramok hetedikesektől

A képvers alkotását a tavalyi tanévben kezdtem el akkori nyolcadikosaimmal, (Ld. itt: https://magyaroramegminden.com/2019/01/11/kepversek/

és itt: https://magyaroramegminden.com/2019/05/10/diktaturak-projekt-a-8-osztalyban/)

Akkor is leírtam pozitív tapasztalataimat: a kalligram közel áll vizuális ingereken nevelkedett diákjainkhoz; s nemcsak befogadni, de létrehozni is szeretik, mivel a műfaj nem kíván szövegkoherenciai szerkesztettséget, amivel – valljuk be – elég sok bajuk van…

A jelenlegi soha-nem-volt helyzet, a távoktatás kényszere sok fejtörést okoz. Igyekszem a “hagyományos” feladatok helyett olyanokat kiagyalni, amelyek megszólítják őket, megmozgatják kreativitásukat.

Nos, kezdetnek annyit kértem tőlük – még nem árultam el a célját -, hogy minden nap küldjenek 1-3 szót, amely az aznapi hangulatukat, érzelmeiket fogalmazza meg. Ezzel a tömörítésre igyekeztem rászorítani őket. Aztán egy hét – 10 nap elteltével bemutattam egy ppt-n a képvers jellemzőit, jó sok példával szemléltetve (videós órát szoktam tartani, de aki nem tud bekapcsolódni, az is megtekintheti a virtuális osztályteremben).

És jött a feladat: Alkoss az összegyűjtött szavaidból  (vagy másból), kiegészítve, felszaporítva a mostani helyzetről szóló képverset! Mivel legtöbbjüket a bezártság foglalkoztatja leginkább, a legtöbb alkotás ilyen témájú. Akadt azonban, aki más – igen fontos, de a járvány miatt kissé háttérbe szorult – témára fókuszált: a sebzett bolygó problémájára, pontosabban a méhek pusztulására.

Íme néhány alkotás – tekintsünk el a helyesírástól! 🙂

 

Petra képvers

Bende képvers

Lili képvers

Zéti képvers

Oli képvers

Jázi új.jpg

És a méhecskés:

Tekla új.jpg

2020. április 7.

Hírdetés

2 gondolat “Karantén-kalligramok hetedikesektől” bejegyzéshez

  1. Köszönöm! Napok óta töröm a fejemet, hogy a nyolcadikosaimat hogyan tudom kicsit megnyitni – talán ezzel sikerül.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s