Vissza az Árpád-korba

projekt a 6. osztályban Hunyadi Buzás Évával

Kolléganőmmel szeptember 30-án zártuk hatodik közös projektünket. A távoktatás nehéz hónapjai után élményekkel akartuk kezdeni az új tanévet; úgy érezzük, sikerült – ezt igazolják a diákok és szülők visszajelzései is.

A mondák témakört a történelem aktuális anyagrészeihez igazítottam, így későbbre időzítettem a tankönyv kínálatát, és Árpád-kori mondákkal, ill. azok feldolgozásaival ismerkedtünk. Korábbról ismerték már Lehel kürtjének történetét, újraolvastuk, majd megnéztük a Jankovics Marcell-féle feldolgozást. Zotmund mondája után szintén a rajzfilm-adaptáció következett, majd Vörösmarty Buvár Kundja. A tananyag egyáltalán nem foglalkozik az Árpád-házi szentek legendáival, pedig lépten-nyomon találkozhatnak a gyerekek az ő ábrázolásaikkal. Így megtanultuk az attribútum fogalmát, majd megismertük az 5 legjelentősebbet közülük: Szent István, Imre, László, Erzsébet és Margit alakját, valamint a legenda műfaját. Nyelvtanórán a nyelvemlék, szórványemlék fogalmának magyarázata után a tihanyi apátság alapítólevelének híres szavait megfigyelve betekintést nyerhettek a nyelvfejlődésbe: hogyan váltak hosszú évszázadok alatt pl. a névutók raggá, hogyan váltak nyíltabbá a magánhangzók – tetszett nekik! (Ebben az életkorban nem tartottam volna jó ötletnek szövegemlékeink ismertetését, de azért elmondtam nekik a Halotti beszéd első nyolc mondatát… 🙂 ) Énekórákon megtekintettük az István, a király című rockoperát, meg is tanultunk belőle egy részletet énekelni, ezt a projektzárón egy zongorista fiú kísérte. Etikaórán Szent István Intelmeivel foglalkoztunk. Mindeközben Éva történelemórákon a kor történelmi hátterét, eseményeit tanulmányozta a gyerekekkel, szokása szerint közel hozva a gyerekekhez ezt a távolba tűnt korszakot. (Nagyon élvezték pl. Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból című könyvét, ami végig kézközelben volt a gyerekek számára.)

Mint más alkalmakkor is, ezúttal is a tanórai munkával párhuzamosan folytak a csoportos, páros vagy egyéni alkotások, ki mit vállalt a kínált feladatok közül. Mindezt szerződéskötés előzte meg, ezt tanár és diák egyaránt aláírta:

A választható feladatok:

 1. Kutasd fel Egerben a Szent István-ábrázolásokat; mutasd be lehetőleg saját fotókkal készített ppt-ben! Bemutatódat azzal kezdd, hogyan kapcsolódik Eger története Szent Istvánhoz!
 2. Legnagyobb Árpád-házi szentjeink közül csoportokban dolgozzátok fel Szent László, Szent Erzsébet és Szent Margit történetét saját jelmezes fotókba sűrítve, képaláírásokkal! (ppt)
 3. Szent István fiának, Imre hercegnek írt Intelmeket. Fogalmazz te is hasonlót! Szedd pontokba, milyen tanácsokat adnál a jövő emberének, akár a saját dédunokádnak. Írd le díszesen, igényesen! (nyomtathatod is, megfelelő betűtípussal)
 4. Készítsd el a Szent Korona másolatát tetszőleges anyagból és technikával!
 5. Készítsd el a bélapátfalvi apátsági templom makettjét tetszőleges anyagból és technikával! Mellékelj hozzá néhány mondatos bemutatást is!
 6. Rajzold meg az Árpád-házi királyok családfáját, ne felejtsd el az évszámokat is feltüntetni!
 7. Készíts képregényt a tatárjárásról (lehet kézi vagy digitális is), különös tekintettel a muhi csatára!
 8. Fogalmazz legalább 5 bejegyzést Julianus barát képzeletbeli naplójából! Írd le díszesen, igényesen! (nyomtathatod is, megfelelő betűtípussal)
 9. Mit főztek, mit ettek, hogyan étkeztek a középkorban?
 10. Készíts rejtvényfüzetet a témával kapcsolatban, legalább 5-féle rejtvénnyel! Ügyelj arra, hogy csak tanult, ismert dolgokra kérdezz a rejtvényekben.
 11. Másold le díszesen első magyar szórványemlékünket: a „feheruuaru rea meneh hodu utu rea” félmondatot a tihanyi apátság alapítóleveléből! Tüntesd fel, mikor, hol készült, melyik királyunkhoz kötődik!

Megjegyzés: A 2. feladat csoportmunkát igényel. A 3., 5., 6., 8. feladat önállóan is elkészíthető. A többit párban ajánlott kidolgozni.

Fontos, hogy munkátok terveit még a kidolgozás előtt mutassátok be tanáraitoknak, vagyis konzultáljatok velünk. A megvalósításhoz 3 hét áll rendelkezésetekre.

Jó munkát kívánunk!

A 2. feladat egy jó hangulatú közös fotózás keretében valósult meg: egy napos délutánon az egész osztállyal kivonultunk a közeli Érsekkertbe, a díszlet egy középkori kapu volt. Előzőleg már – a szülők jóvoltából – gyűltek a jelmeznek való ruhadarabok, kellékek. A fiúk annyira lelkesek voltak, hogy „lovagi ruházatban” tették meg az iskola és a helyszín közötti utat. A fotók válogatásában segítettünk, aztán a gyerekek feliratozták, és öntötték a ppt-ket végső formába. Mivel a gyerekek szerepelnek a fotókon, ezért személyiségi jogaik védelmében nem tudom itt a kész munkákat megosztani. Ízelítőül egy kép Szent László legendájából:

Izgalmas téma volt felkeresni az egri Szent István-ábrázolásokat, ebből ppt készült:

https://drive.google.com/file/d/1R002aXSdUSezVz2K9yW_-vb4FvULrwyC/view?usp=sharing

Az Intelmek alapján remek munkát készített egy fiú:

https://drive.google.com/file/d/1SIqHmbFU4lkuJ5If9_0s52uJQWzdaG7f/view?usp=sharing

Gyönyörű koronamásolatok születtek, a legszebben a képek is kézzel készültek:

smart

Két kislány készítette el a közeli Bélapátfalva apátsági templomának makettjét:

smart

Nem szerepelt a feladatok között, de két fiú kedvet kapott a tihanyi apátság virtuális sétájához a Minecraft segítségével.

S az alapítólevél részlete:

smart

Az Árpád-házi királyok családfája kulcsfontosságú volt, ennek alapján, időrendben mutatták be a gyerekek a projektzárón a munkáikat.

smart

Remekmű lett a fiktív Julianus-napló is: igazán kicsit kellett csak a régies igealakokban segíteni, a szöveg maga kifogástalan, egyéni munka! Körbeégetett papírlapokra, stílusos betűtípussal nyomtatva, kesztyűben mutatta be készítője a projektzárón, mint egy valódi régiséget!

smart

Képregény a tatárjárásról („középkori ábrázolások alapján” – tudatja a borítólap):

Az egyik rejtvényfüzet:

smart

Lelkesek, ügyesek és kreatívak voltak a gyerekek, ismét öröm volt velük dolgozni.

2020. október 18.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s