Átadom a szót: Szavakat alkottunk

Új rovatot indítottam. Úgy döntöttem, hogy munkatársaim kreatív ötleteit is szívesen közzéteszem; főként a magyarhoz kapcsolódóan. Ezúttal magyar szakos kolléganőm, Czeglédiné Kádár Zsuzsanna ismerteti nagyszerű ötletét – és annak megvalósítását.

Átadom a szót!

Hogyan hangolódjunk rá a nyelvtanórán egy új témára?

A szóalkotás módjai című fejezetet úgy indítottuk, hogy saját élményeket, tapasztalatokat mozgósítottunk.

A nyelvnek a leggyorsabban és legszembetűnőbben változó területe a szókincs, hiszen a szavak az élet változásait tükrözik, egy adott korszak lenyomatai. Az életünk alaposan megváltozott 2020 tavaszán, különleges korszakot éltünk meg mindnyájan. Így szinte kínálta magát a téma: fedezzük fel közösen, milyen lenyomatai születtek a karanténidőszaknak a szókincsünkben.

Nagyon inspiráló az, hogy egy olyan nyolcadik osztályban taníthatok magyart, ahol szeretik és értik a gyerekek a humort. Meglepően nyitottak a nyelvi humorra is, úgyhogy nem volt kérdéses, honnan is közelítsük meg ezt a tananyagot.

Első lépésként kerekasztal-forgóban gyűjtötték össze a gyerekek az újonnan keletkezett szavainkat. Nem szükséges ecsetelnem, milyen remek hangulatban tették mindezt.

Második lépésként  közösen listáztuk a gyűjtött szavakat, de már úgy, hogy  csoportosítottuk, melyek a neologizmusok, a  szóképzéssel, szóösszetétellel, ill. szóösszerántással megalkotott  szavak. A „nyelvészkedés”, vagyis a jelentésteremtés után ismét a nyelvhasználatra fókuszáltunk, hiszen rengeteg humoros mondatot alkottak ezeknek a szavaknak, kifejezéseknek a felhasználásával. Élmény volt látni a kreativitásukat, az aktivitásukat.

A szókincsbővülés tempója és az új szavak mennyisége meglepte a kutatókat. Engem pedig az, hogy a gyerekek mennyire jól ismerik, értik és használják az ebben rejlő nyelvi humort.

Munkánk megkoronázásaként a mémek készítése következett. Aki gyerekekkel foglalkozik, jól ismeri mentalitásukat, ezért úgy gondolom, nem szükséges „cenzúráznom” ezeket a közzététel előtt 🙂

Czeglédiné Kádár Zsuzsanna

2021. január 10.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s