Hullámok hátán – versábrándok hetedikesekkel

Még javában jártunk iskolába március elején, amikor ez az osztály karanténba kényszerült. Online órán voltunk kénytelenek venni Vajda János Nádas tavon című versét – nehéz volt így. Ebben a korban – úgy tapasztalom – nem igazán érdemes a filozofikus mélységekig vinni őket, inkább a hangulatára koncentráltam. Figyelgettük a békét, nyugalmat árasztó sorokat, kifejezéseket. Gyűjtögettük a szép számú hosszú mássalhangzós szavakat, amelyek erősítik a hullámzó, ringató hatást. Válogattunk érzékszerveinket mozgásba lendítő képeket, hangokat. De egyáltalán nem éreztem úgy, hogy megérintette volna őket ez a vers. Hát akkor munkálkodjunk! Akkor lesz a miénk! Mire elérkezett a következő óra, már az egész ország távoktatásban tanult. Én meg fogtam magam, összeválogattam néhány hasonló témájú versrészletet, és a következő online órán ezeket elemeztük.

https://drive.google.com/file/d/1UTnXYeCF8cQCdIMJaQzRM6LgKsVn5mtQ/view?usp=sharing

(A ppt letöltve olvasható teljes egészében.)

Az utolsó dián olvasható házi feladat általánosan ismert: az ötsoros verset gyakran és szívesen alkalmazzák a kollégák. Mielőtt néhány megoldást bemutatnék, elmondom, hogy ez az osztály 30 izgő-mozgó, testnevelés tagozatos kiskamaszból áll, akik szabadidejükben nem versesköteteket szoktak lapozgatni… Valószínű, hogy ez látszik is alkotásaikon. Engem azonban mindig meghat az igyekezet, ahogy keresgélik a szép, hangulatos szavakat, mozgósítják a passzív szókincsük mélyén szunnyadó kifejezéseket. Törekednek a szépre, és valahogy mégiscsak csiszolódik a nyelvhasználatuk, talán lépnek egyet az érzelmeik megfogalmazása terén is…. Minden versben visszaköszönnek azok a dolgok, amelyeket megfigyeltünk a bemutatott, olvasott művekben, részletekben.

 Mindezek okán egyre jobban rákaptunk minden osztályban a versírásra, és nagy örömmel, elfogódottsággal olvasom próbálkozásaikat.

a part

meleg, kristálytiszta

ülök, fekszem, csobbanok

gondolatok a fejemben, hőség a testemben

homok

——————————————————–

forrás

csillogó, csobogó.

forog, csobog, folyik

a víz ritmusa a szellővel játszadozik.

 kristályvíz

——————————————————–

Víztükör

bársonyos, szelíd

hullámzik, megsimít, cirógat

a lelkem nyugalomba tér

víz

——————————————————-

Hullámok

gyorsak,dühösek

Ölelkeznek, játszanak, csillognak,

könnyed, lebbenő hófehér áradat,

vízfodor

———————————————————-

Tó,

kéken csillámló, ,

fekszem, ringva nézem.

Boldogság, nyugalom, szépség, áhítat.

Balaton.

Ezzel egyidőben képverset is kértem tőlük, miután egy külön ppt-vel illusztrálva megmutattam nekik, mi is az a kalligram. Néhány a beküldöttek közül:

Bájos a hozzáírt megjegyzés… 🙂
Nemzeti színű hullámok 🙂
Itt is megjegyzés segít eligazodni…
Ez a kislány saját verset írt, azt rendezte képpé.

Vekerdy Tamás írta valahol, hogy ami tanár és diák között egyáltalán megtörténhet, az nem mérhető. Mindnyájan érezzük, hogy valamennyi hozadéka azért mindig van az efféle munkálkodásoknak. Araszolgatunk előre, vagy éppen egyre beljebb… 🙂

2021. május 14.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s