Példaképek pedig kellenek!

Zichó Viktor volt a vendégünk

Energetikai mérnökből bizonyára sok van. Egyre többen hódolnak az extrém sportoknak is. A kerékpárt ki a környezettudatosság, ki egyszerűen a mozgás szeretete miatt választja a helyváltoztatásra. A kalandvágy pedig talán minden emberben ott szunnyad – csak nem mindenki enged utat neki…

Kevesen vannak azonban, akikben ezek a jellemzők valami igazán komoly, nemes céllal párosulnak. Zichó Viktor ilyen.

Ezt a tanévet egy projekttel indítottuk a hetedik osztályunkban Hunyadi-Buzás Éva kolléganőmmel a reformkor témakörében. (Ha lezárult, erről részletesen beszámolok.) Erre készülve, anyaggyűjtés közben talált rá Zichó Viktor nevére, expedíciójára, könyvére. Ez a kivételes fiatalember Kőrösi Csoma Sándor útját járta be fekvőbiciklijén! Mivel Csoma utazásai részben a reformkor idejére estek, Éva úgy döntött, legalább a megemlítés szintjén meg kell ismerniük a gyerekeknek Kőrösi Csoma Sándor útját és Zichó Viktor vállalkozását is. Osztályfőnöki óráin beszélt az utazókról: a 200 évvel ezelőttiről és a mairól; részleteket olvasott fel Zichó Viktor könyvéből, videókat néztek meg a kalandokról.

Azután jött a jó hír: a fiatalember elfogadta Éva meghívását (amit igazgatónk is támogatólag jóváhagyott), így iskolánkba is eljön beszámolót tartani!

Nagyon készültünk! Éva mellett én is foglalkoztam a témával etikaórámon: mindenki elmondta, hogy az eddigiek alapján mi fogta meg a legjobban Viktor megvalósult útjában, ill. szerintük mire volt jó ez az egész. Már ezekben a megnyilatkozásokban érződött, hogy jó választás volt bemutatni őt a diákoknak; lényeges és szép dolgokat mondtak, ilyeneket: „biztos más szemmel látja ezután a világot”; „meglátta, hogy milyen szép a mi világunk, és nagyon kell rá vigyázni”, „szomorú volt látni, hogy sok helyen milyen szegénységben és elmaradottságban élnek az emberek” “megtapasztalhatta, milyen segítőkészek az emberek” stb. Ezután arra kértem őket, képzeljék el, hogy ők is kapnak egy évet, amit arra fordíthatnak, amire csak akarnak, pénz nem számít. 🙂 Miyen expedícióba fognának, hová indulnának? Majdnem mindenki útra kelne valahová, az úticélok változatosak, ugyanígy az eszközök is: „saját kezűleg rendbehozott kisbusszal (és jó társasággal)”; „szétszedett és összerakott motorral” és így tovább.

A tornateremben vártuk a vendéget. Elismerő moraj futott át a termen, amikor a sportos, kontyos fiatalember megjelent a fekvőkerékpárja kíséretében – ugyanis Komáromból vonattal és biciklivel jött Egerbe! Lenyűgöző előadást tartott, rengeteg diával illusztrálva az elképesztő kalandokat, a gyerekek elragadtatással figyeltek. A beszámoló után pedig körbevették, kérdeztek, beszélgettek, ő pedig kitartóan és részletesen válaszolt mindenkinek… Az élményeiről szóló könyvet is megvehettük.

Igazi példakép ő (aki azóta már újabb expedícióját járja, ezúttal Kittenberger Kálmán nyomában). Nem üres kalandokra fecsérli el adottságait, hanem valódi, tartalmas céloknak rendeli alá. Kitartást, testi és lelki erőt, vasakaratot tanulhatunk tőle. Nemcsak szereti a természetet, hanem valóban környezettudatosan él. És mindemellett rendkívül pozitív kisugárzású, karizmatikus ember – érdemes őt meghívni az iskolákba!

2021. szeptember 26.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s