Szövegecske – igenevekhez

Ez is „2 az 1-ben” típusú szöveg: egyrészt tollbamondás – bár erre nem szoktam külön jegyet adni, csak pontozom, és az összpontszámba számítom –, másrészt böngésző-kereső: az igeneveket kell megkeresni és a lehető legpontosabban meghatározni (csoportosítva kigyűjteni). Egyféle igenév nem szerepel benne, a végén ezt is oda kell írni; valamint elrejtettem benne két főnevesült melléknévi igenevet, ha külön foglalkozik ilyennel az osztály, erre is rákérdezhetünk.

A szöveg:

A cipősszekrény előtt

Már erőltetve sem megy bele a lábam a kinőtt cipőmbe. A tavalyi, leárazva vásárolt bakancsom talpába pedig még tavasszal belement egy kiálló szög, így sokszor beázott már. Muszáj lesz új lábbelit vásárolnunk még a beálló hideg előtt. nem biztos, hogy a leárazott vagy reklámozott kínálatból veszek. Manapság már sok a választható termék, de nem kell mindent elhinni a kereskedőknek. Az egyetlen minőségi darabom a hótaposóm, de azzal megvárom az első leeső hó idejét. Hoppá! Találtam az alsó szekrényben egy kallódó, elfelejtett sportcipőt!

(Típushibák:

Helyesírás: a muszáj és tavaly szóban a j-ly tévesztése; a megoldásban a beázott igét, valamint az alsó melléknevet és az első számnevet veszik melléknévi igenévnek pusztán a végződése alapján… Hogyan előzhetjük meg ezeket gyakorláskor? A melléknévi igenév a mondatban mindig melléknévként „viselkedik”, tehát a milyen? kérdésre válaszol, valamint a képző előtt egy igető van! Els és als igető nincs! 🙂 Gyakori hiba még, hogy főnévi igenév személyragos alakját nem ismerik fel. Egyáltalán: fránya szófajcsoport ez az igenév. 😦 )

2021. október 13.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s