Akinek még mindig lesz tanítási nap…

Idegyűjtöttem néhány korábbi bejegyzésemet, amelyeket az utolsó tanítási napokon lehet esetleg „bedobni”. Nem kell félni pl. a vetélkedőktől se, előbb húzták a szájukat a nyolcadikosaim is, aztán belelendültek! Ha nem akarunk már grammatizálni, ki lehet mazsolázgatni a játékosabbakat.

További ötletek – ezek nem sajátjaim:

  • Felírjuk a táblára a római számokat: I, V, X, M, D, C, L. Ezeket betűkként tekintve alkossatok velük minél több szót! Egy betű többször is szerepelhet, viszont más betűt nem lehet felhasználni. Minden szó „játszik”, a kütyük neve, betűjelölése, a méretek (M, L, Xl stb.), az áruházláncok (LIDL), a nevek, becenevek (ILI, VILI, LILI, ILDI, MIMI stb.) is. Élvezik!
  • Ez szerepel a táblán: R . T . K. Ennek a három mássalhangzónak mindenképpen szerepelnie kell az alkotott szavakban, ebben a sorrendben. Eléjük, közéjük, mögéjük bármennyi és bármilyen magánhangzót tehetünk. Minden értelmes szó elfogadható.

Elképesztően sok szó alkotható így, pl.: retek, reteké, retekéi, rútak, rútaké, rútakéi, aratók, aratóké stb.; rátok, rítok, írtok, irtók, ártok, ártók, ártóké, uratok, uratoké,, erőtök stb., stb.

  • Ugyanez eljátszható a következő betűkkel is: M . R . S, de sokkal kevesebb találattal, pl.: mérés, mérésé, marás, marásé, merés, máris, muris, mars, Mars, mirás, imrés, ámoros.

Jó szórakozást – és kitartás! 🙂

2022. június 12.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s