István, a király – a felső tagozaton

Nagyon fontos műnek tartom ezt az immár 39 éves rockoperát. Igyekszem részben vagy egészben – az osztály összetételétől függ, hogy hogyan — megismertetni tanítványaimmal. Nem könnyű…

Az évek során sokféle tapasztalatom volt ezzel kapcsolatban, de egységesen jellemző, hogy a többségüket nem érinti meg, a zene nem szólítja meg őket; egyszóval nagyon sok múlik a „tálaláson”. Mint mindenben, itt is nagyon fontos a család szerepe. Majdnem minden osztályban akad – nem sok! – diák, aki a szüleivel megnézte valamelyik előadást, néhányan többet vagy többször is; és valóban kevés, de olyan tanuló is akadt, aki töviről-hegyire, betéve fújta az összes dalt. Sajnos a legtöbbjüket viszont az sem motiválja, hogy elmondom: minden év augusztus 20-án biztos, hogy sugározza valamelyik tv-csatorna az István, a király valamelyik előadását. Vonzóbb programokat találnak erre a napra is…

Mit tehetünk? Azért be tudok számolni néhány sikerről.

 • A legnagyobb talán az volt, amikor hatodikos osztállyal néztük végig! Igaz, hogy több ülésben – konkrétan 3 énekórát áldoztunk rá – és kis csalással: a hosszadalmas jeleneteknél (pl. Géza temetése) „ugrottunk”. Időnként megálltunk, megbeszéltük a látottakat. Furcsa volt nekik, hogy egy-egy liturgikus szöveget, pl. alleluját miért ismételnek annyiszor, furcsa volt a koreográfia, amely tipikusan a 70-es – 80-as évek jellemző mozgásvilágából építkezett. De akadt néptáncos kislány az osztályban, aki felismerte a széki, mezőségi lépéseket, ez segített. Íme a projekt, aminek része volt az István, a király is: https://magyaroramegminden.com/2020/10/18/vissza-az-arpad-korba/ Itt is megemlítem, hogy a projektzárón elénekeltük a finálét: Felkelt a napunk…
 • Ugyanezzel az osztállyal még ötödikes korukban egy Leonardo-projektet valósítottunk meg: https://magyaroramegminden.com/2019/12/12/leonardo-da-vinci-projekt-otodikesekkel/ Ennek részeként – a repüléshez, szabadságvágyhoz, madár-motívumhoz kapcsolva – a Szállj fel, szabad madár című dalt énekeltük, ezt is nagyon szerették.
 • Ezt a részletet többször is énekeltük március 15-i műsor részeként, de ha épp nem akadt jó hangú, „bevállalós” 8.-os fiú szólista, akkor is énekeljük énekórákon.
 • Egy nyolcadikos osztályban szintén előkerült a mű, a Diktatúrák-projektben: https://magyaroramegminden.com/2019/05/10/diktaturak-projekt-a-8-osztalyban/ Itt a 14. feladat keretében dolgoztuk fel a művet, a burkolt célzásokat, a bemutatás korát rejtetten bíráló, „odamondogató” részeket keresve a szövegben. (Több más műalkotással együtt: https://drive.google.com/file/d/1pCi05ygaAhiqHHY4MezeX0Pccp6fBkM8/view)
 • Több október 23-i műsorban is felcsendült egy fiúszóló, énekkar, zongora és furulya előadásában az Azt ígérted, édesanyám… kezdetű dal. Drámai, illik az eltaposott forradalom emlékéhez – és könnyű énekelni. (Az énekkar csak a vokál szerepét tölti be.)

Ha arra vállalkozunk, hogy megtekintjük az egész művet egy osztállyal, mindig nagyon alaposan elő kell készíteni:

 • Ha van időnk, átismételhetjük az opera műfajáról tanultakat.
 • Néhány szót megér az előadás körülményeit felvázolni: óriási dolog volt ez akkoriban! (Én mindig az eredeti, Koltai Gábor rendezte változatot nézem meg velük.)
 • Megnevezzük a szerzőket, a Mondd, te kit választanál? című dalnál meg is mutathatjuk őket!
 • Nagy vonalakban tisztázni kell a történelmi helyzetet.
 • Leírjuk a szereplők nevét, mellé azt, hogy milyen zenei stílus hangján szólalnak meg.
 • Jelöljük a fő konflliktust, esetleg eszerint csoportosítjuk a szereplőket.
 • A zenei humorra, gúnyra is felhívjuk a figyelmet (a három „talpnyaló” főúr)
 • Felsőbb évfolyamokon meg-megállhatunk az „odamondogatós” részeknél.
 • Felhívjuk a figyelmet a Beethoven-nyitányra is. (A hosszú-hosszú stáblistát sokszor ugorjuk…)
 • Érdekességek: én meg szoktam említeni, hogy Varga Miklósnak és Sebestyén Mártának csak a hangja szerepelt az eredeti előadáson… A filmet nézve csodálkozva fedezik fel Nagy Ferót; Vikidál Gyula és Deák Bill Gyula is nagy kedvencek.
 • Etikaórán lehet még beszélgetni a szereplőkről, döntésekről, Sarolt szerepéről stb.

Én kitartóan próbálkozom továbbra is! 🙂

2022. augusztus 20.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s